TELEKOM

Lover gigabit-hastigheter med nytt WLAN

Broadcom med brikker selv om standarden ikke er helt ferdig ennå.

12. jan. 2012 - 09:12

Brikkeprodusenten Broadcom lanserte under denne uken Consumer Electronics Show i Las Vegas det som skal være de første WLAN-brikkene med støtte for den kommende 802.1ac-spesifikasjonen. Dette betegnes som femte generasjons Wi-Fi og skal ifølge Broadcom være opptil tre ganger så rask og seks ganger å energieffektivt som tilsvarende 802.11n-løsninger.

Med kanalbåndbredde på 80 MHz, dobbelt så mye som med 802.11n, og med opptil tre samtidige strømmer, skal Broadcoms nye 5G-familie med WLAN-brikker kunne overføre data med en hastighet på opptil 1,3 gigabit per sekund. Dette krever dog en brikke koblet til PCI Express-grensesnittet. En brikke med USB-grensesnitt og to strømmer kan nå hastigheter på opptil 867 megabit per sekund, mens en tilsvarende brikke med som bare benytter én strøm, kan levere data med en hastighet på opptil 433 megabit per sekund.

Brikkene med PCI Express-grensesnitt er beregnet for aksesspunkter, rutere og datamaskiner, mens brikkene med USB-støtte er beregnet for forbrukerelektronikk som tv-er og Blu-ray Disc-spillere.

De nye brikkene, som er laget ved hjelp av 40 nanometers prosessteknologi, skal være bakoverkompatible med 802.11a/b/g/n.

802.11ac benytter utelukkende 5 GHz-frekvensbåndet. 802.11n kan i tillegg benytte 2,4 GHz-frekvensbåndet. Fordelen med 5 GHz-båndet er at det er langt fra like overfylt av signaler som 2,4 GHz-båndet, men rekkevidden synker med høyere frekvens.

Forholdet mellom rekkevidde og hastighet for ulike WLAN-teknologier, antagelig ved ideelle forhold.
Forholdet mellom rekkevidde og hastighet for ulike WLAN-teknologier, antagelig ved ideelle forhold. Bilde: 5gwifi.org

Rekkevidden til 802.11ac skal likevel være bedre enn rekkevidden til 5 GHz 802.11n ved hjelp av standardisert stråleforming som skal kunne finne ut hvilke retninger det er mest effektivt å sende signalene.

Ifølge 5G WiFi vil de første sluttbrukerproduktene med støtte for 802.11ac kunne ventes i tredje kvartal i år. Dette vil først og fremst være separate adaptere. Pc-er med støtte for 802.11ac kan ventes innen utgangen av året, mens mobiltelefoner og nettbrett først vil få slik støtte i 2013.

Innen da skal også 802.11ac-spesifikasjonen være ferdig, selv om den nok ikke vil gjøres til en offisiell IEEE-standard før i 2013. Spesifikasjonen vil støtte en flere ting som Broadcom ennå ikke har tatt i bruk – for eksempel opptil åtte strømmer og antenner, og kanalbåndbredde på opptil 160 MHz.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.