TELEKOM

Lover gigabit/s-fart med mobilen allerede i år

Kommersiell fartrekord med nytt Snapdragon-modem.

Qualcomm ønsker å vise at Snapdragon er en systembrikke å regne med i framtidige mobile enheter.
Qualcomm ønsker å vise at Snapdragon er en systembrikke å regne med i framtidige mobile enheter. Bilde: Qualcomm
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. feb. 2016 - 08:25

Qualcomm kunngjorde i går at modembrikken Snapdragon X16 LTE er det første «kommersielt annonserte» modemet som støtter hastigheter helt opptil 1 gigabit per sekund, også kalt LTE Category 16. De første produktene som tar det i bruk, kan trolig ventes til høsten.

10 strømmer

Modemet utgjør en videreutvikling av tidligere Snapdragon-modemer, blant annet X12-modemet som sitter i Snapdragon 820-prosessoren. For mens X12-modemet støtter seks samtidige datastrømmer, hver på rundt 100 megabit per sekund, så støtter det nye X16-modemet ti slike samtidige strømmer, fordelt på inntil fire* 20 MHz LTE-bærere og fire antenner på både mobile og basestasjonen.

Noe som også bidrar til farten, er støtte for 8 bits kvadraturamplitudemodulering (256-QAM), som X12 og nyere modemer fra Qualcomm støtter. Dette skal alene gi 33 prosent høyere hastighet enn 64-QAM, som benyttes av de eldre utgavene.

Oppstrøms

Men dette gjelder nedstrøms. Oppstrøms går det betydelig tregere, hvor maksimalfarten 150 megabit per sekund. Da benyttes det to 20 MHz LTE-bærere og 64-QAM.

Det nye modemet vil ifølge Qualcomm også være det første kommersielt tilgjengelige som støtter License Assisted Access (LAA). Denne teknologien lar mobiloperatører med så lite som 20 MHz lisensiert spektrum bruke det ikke-lisensierte 5 GHz-båndet til å antallet LTE-forbindelser som støttes av operatørens nettverk.

Operatører

For å utnytte alle disse mulighetene, må de også støttes av mobiloperatøren som benyttes. Til Wall Street Journal forteller Qualcomm at det så langt bare er én operatør i verden, Telstra i Australia, som tilby så høy nedlastingshastighet som 600 megabit per sekund.

Norske NetCom viste i desember at selskapet vil være tidlig ute med å ta i bruk nye LTE-teknologier. Da demonstrerte selskapet et LTE Advanced Pro-oppsett med teoretisk maksimalfart på 1,2 gigabit per sekund, men da med totalt 90 MHz frekvensbredde.

* I pressemeldingen skriver Qualcomm flere steder at det brukes tre LTE-bærere, men det er oppgitt 4x20 MHz i produktspesifikasjonen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.