BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lover grafikkbrikker med 20 teraflops-ytelse

Nvidias GPU-er skal bli dobbelt så kraftige hvert annet år framover.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. juni 2009 - 11:48

I et intervju med franske Hardware.fr forteller Nvidias nye forskningssjef, Bill Dally, at selskapet vil satse ytterligere på massiv parallellprosessering i selskapet grafikkprosessorer i årene framover. Det er ikke så overraskende gitt Dallys bakgrunn som spesialist innen nettopp dette feltet. For Dally kom til Nvidia, var han sjef for informatikkavdelingen ved Standford University.

I intervjuet går ikke Dally i detalj om Nvidias planer framover, men han sier at GPU-er (Graphics Processing Unit) vil ha en ytelse på 20 teraflops i 2015, nærmere 13 ganger mer enn dagens kraftigste GPU-er, dersom vi tar utgangspunkt i 1 GHz-utgaven av Radeon HD 4890, som har en regnekraft på 1,6 teraflops.

Én teraflops er det samme som tusen milliarder flyttallsoperasjoner per sekund.

Løftene tilsvarer en fordobling av ytelsen omtrent hvert annet år. Dette er likevel en relativt sett lavere takt i ytelsesforbedringene enn det man har sett tidligere, hvor ytelsen til nye GPU-er ofte har blitt doblet fra ett år til det neste. I absolutte tall vil selvfølgelig økningen selvfølgelig være større en noen sinne.

Dally indikerte også at GPU-er bedre vil kunne utnytte parallelliteten på instruksjonsnivået (MIMD), i tillegg til parallellitet i dataene. Dette skal bidra til mer effektiv flertrådkjøring i GPU-en.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.