FORBRUKERTEKNOLOGI

Lover gratisversjoner av Linspire

Mandag ble det annonsert to gratisversjoner av Linux-distribusjonen Linspire.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. apr. 2006 - 08:22

Linux-distribusjonen Linspire har, i motsetning til de fleste andre Linux-distribusjoner, ikke vært fritt tilgjengelig på noen måte - bortsett fra i noen kortere utdelingsperioder. Årsaken til dette er blant annet at den inneholder en del kommersiell programvare og programvare som ikke er gitt ut som åpen kildekode.

    Les også:

Sammen med Linux-distribusjonen har selskapet også tilbudt tjenesten CNR (Click and Run), en tjeneste med et grafisk brukergrensesnitt for nedlasting og installasjon av mengder med programvare og operativsystemoppdateringer. Dette skal være enda enklere å bruke enn løsninger som apt-get og yum, men koster penger å bruke.

I går annonserte Linspire at selskapet har til hensikt å komme med en gratisutgave av selskapets Linux-distribusjon. Denne har fått navnet Freespire.

Faktisk kommer det to utgaver av Freespire. Selv om mange ønsker at Linux-distribusjoner kun skal bestå av fri programvare utgitt som åpen kildekode, mener Linspire at dette er blant årsakene til at Linux ikke har tatt av for fullt på skrivebordet. Brukerne ønsker seg enkel tilgang til en del proprietær programvare for å kunne gjøre de oppgavene brukerne er vant til.

Derfor kommer Freespire både i en utgave som kun består av fri programvare, og en versjon som har noe bedre støtte for maskinvare, multimedia og ulike filformater. Dette gjøres ved å inkludere proprietære løsninger som gir støtte for MP3, DVD, Windows Media, QuickTime, Java, Flash og Real, i tillegg til en del tredjeparts fonter, WLAN-, ATI- og Nvidia-drivere og Acrobat Reader. Noen av disse, for eksempel DVD-støtten, vil dog koste penger og vil derfor kun være tilgjengelige gjennom CNR

Det meste av dette er tilgjengelig også til andre Linux-distribusjoner, men det kreves gjerne at brukeren laster ned og installerer disse komponentene på egenhånd.

Brukere av Freespire vil i likhet med Linspire-brukerne kunne abonnere på CNR-tjenesten. Selve CNR-klienten vil bli utgitt som åpen kildekode. Ellers kan apt-get benyttes. Linspire og Freespire er basert på den velkjente Debian-distribusjonen.

Freespire vil bli tilbudt på et dusin ulike språk og vil kunne tilbys med support utover det som er tilgjengelig i fellesskapets fora.

Det er ikke kjent når Freespire vil bli fullt tilgjengelig, men en første betaversjon kan ventes i august.

Mer informasjon om Freespire finnes på denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.