ANALYSER

Lover gullår for norsk programvare

IDC mener det norske programvaremarkedet står foran en langvarig periode med solid vekst.

19. okt. 2004 - 11:31

I en nylig utgitt analyse av det norske programvaremarkedet, Norway Software 2003 Vendor Shares and 2003–2008 Forecast, skriver IDC at etter nedgangen i 2003, da markedet skrumpet med to prosent, kan det forventes en gjennomsnittlig årlig vekst på 5,9 prosent fra 2004 til 2008.

Det som skjedde i 2003, ifølge senioranalytiker Nils Molin, var at den vanskelige økonomiske situasjonen fikk bedriftene til å fokusere på kostnadskutt. Det gjenspeilte seg i IT-markedet med konsolidering innen maskinvare, vekst i infrastrukturprogramvare, og nedgang innen applikasjoner, applikasjonsutvikling og verktøy for utlegging.

– Etterspørselen er i ferd med å vende seg mot løsninger som i større grad genererer etterspørsel, som kundehåndtering og styring av leveransekjeder, sier Molin.

IDC tror dette vil utløse ny vekst innen applikasjoner. Samtidig vil hovedveksten stadig være innen infrastruktur. Det fleste programvaresegmenter vil oppleve gjennomsnittlig årlig vekst på 5 prosent i 2004–2008, mens programvare for drift, sikkerhet og lagring vil øke med mellom 8 og 12 prosent.

I dag anslår IDC det norske programvaremarkedet til 900 millioner dollar, eller 6 milliarder kroner. I 2003 var Microsoft, Visma, IBM, Oracle og SAP de største leverandørene. Microsoft og Visma opplevd vekst på henholdsvis 4 og 15 prosent, mens IBM minket med 3 prosent og SAP med 2 prosent.

– Hardest rammet av nedgangen i det norske programvaremarkedet i fjor var Oracle, med en samlet nedgang på 21 prosent, sier analytiker Pelle Hallberg til digi.no. – Oracle er spredd på flere viktige segmenter og har tapt markedsandeler.

Hallberg vil ikke oppgi flere detaljer om rapporten som er i salg fra IDCs nettsted.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.