Lover halvert strømforbruk med ny Core

Intel lanserte de første Ivy Bridge-prosessorene denne uken.

Lover halvert strømforbruk med ny Core
De viktigste komponentene i Ivy Bridge - tredje generasjons Intel Core-prosessor. Bilde: Intel

Intel lanserte mandag kveld, norsk tid, den tredje generasjonen av selskapets Core-prosessorer. Dette året er en «tick»-år i Intels «tick-tock» utviklingssyklus, noe som innebærer at det er prosessteknologien og ikke arkitekturen i prosessorene som endres. Men fordi GPU-delen (Graphics Processing Unit) i de nye prosessorene er kraftig forbedret, kaller Intel årets oppgradering for «tick+».

Den nye generasjonen Core-prosessorer heter offisielt «3rd Generation Intel Core Processing Family» og har tidligere blitt omtalt under kodenavnet «Ivy Bridge». De første produktene basert på denne kommer i salg den 29. april. Dette forteller Anders Huge, sjef for markedsutvikling innen forbrukersegmentet hos Intel Sweden, under en pressekonferanse i Oslo.

Ifølge Huge så vil produktseriene i3, i5 og i7 bestå og forskjellene mellom disse vil være de samme som før, men de nye prosessorutgavene vil ha versjonsnummer som begynner med sifferet «3». I første omgang er det fjorten ulike i5- og i7-prosessorer, som alle har fire kjerner, som kommer på markedet. Fem av disse er beregnet for bærbare pc-er, inkludert Extreme Edition-utgaven i7-3920XM som klokkes mellom 2,9 og 3,8 GHz. Den har en veiledende pris på hele 1096 dollar.

Sammen med de nye prosessorene lanseres også ti nye brikkesett og fem nye brikker for trådløs kommunikasjon.

Tri-Gate

Den store forskjellen mellom andre og tredje generasjons Core er prosessteknologien, som har blitt krympet fra 32 til 22 nanometer. I tillegg innfører denne teknologien en for Intel helt ny type transistor – Tri-Gate – som med port bygd i høyden skal kunne halvere effektbruken sammenlignet med flate transistorer i 32 nanometers-teknologien. Intel beskriver omtaler de nye transistorene som 3D-transistorer.

Anders Huge (tv) og Jan Ö–stling i Intel Sweden mens de demonstrerer en UltraBook.
Anders Huge (tv) og Jan Ö–stling i Intel Sweden mens de demonstrerer en UltraBook. Bilde: Harald Brombach

Teknologispesialist Jan Östling i Intel Sweden forklarer at nedgangen i effektbruken først og fremst skyldes at lekkasjestrømmene i transistorene har blitt redusert.

Ifølge Östling er dette bare den andre store endringen Intel har gjort i må selskapet bygger transistorer på, siden selskapet ble opprettet i 1968. Den forrige kom med Penryn-prosessorene i 2007, som introduserte blant annet hafnium-baserte isolatorer (high-k dielectric).

Mikroskopbilde av Intels Tri-Gate-transistorer, sammenlignet med Intels vanlige planartransistorer.
Mikroskopbilde av Intels Tri-Gate-transistorer, sammenlignet med Intels vanlige planartransistorer. Bilde: Intel

Grafikk

Som nevnt er grafikkløsningen i brikkene betydelig forbedret, vet at Intel HD 3000 er blitt erstattet med Intel HD 4000. Spesielt skal Quick Sync Video-funksjonen være betydelig raskere, noe som blant annet skal kunne gi raskere konvertering mellom ulike videoformater med eksisterende programvare som støtter Quick Sync Video. Det loves også betydelig bedre 3D-grafikkytelse, noe som betyr at flere spill kan spilles uten at pc-en trenger en diskret grafikkløsning i tillegg.

Intel HD 4000 støtter tre samtidige og uavhengige skjermer. I tillegg standarder som er støttet i dagens løsning, støtter den nye grafikkbrikken også DirectX 11, OpenCL v1.1 og OpenGL 3.1. Den deler L3-cache med CPU-kjernene i brikken. Brikken støtter PCI Express 3.0, men dette støttes ikke nødvendigvis av brikkesettet i pc-en.

En tredjegenerasjons Core-prosessor med Intel HD 4000-grafikk og fire kjerner består av omtrent 1,4 milliarder transistorer, fordelt på et areal på 160 kvadratmillimeter.

Ikke alle de nye Core-prosessorene vil bli utstyrt med Intel HD 4000-grafikken. En del modeller vil i stedet utstyres med den enklere Intel HD 2500-grafikkløsningen, som skal tilby 10-20 prosent bedre 3D-ytelse enn dagens Intel HD 2000-grafikk.

Også den ordinære CPU-regnekraften skal være noe forbedret i denne nye generasjonen av Core-familien, men på ingen måte like mye som GPU-ytelsen.

– Inntil 20 prosent bedre, og mest i bærbare pc-er, forklarer Östling. Han lover også at brikkene skal være enklere å overklokke enn tidligere, ikke minst for vanlige brukere. Dessuten – på grunn av laverer energiforbruk og dermed redusert varmeutvikling – kan prosessorene benytte Turbo Boost over lengre perioder om gangen.

Sokkel

De nye prosessorene benytter samme LG1155-sokkel som andre generasjons Core, og prosessorbrikkene er også pinnekompatible med brikkesettene i Intel 6 Series. Det betyr at de nye prosessorene kan kjøres på en del hovedkort med Cougar Point-baserte brikkesett – nærmere bestemt H61, H67, P67 og Z68. Men dette krever oppgradering av fastvare, BIOS og grafikkdrivere, og det innebærer dessuten at en del ny funksjonalitet i prosessorene ikke vil fungere.

Men det er også slik at andre generasjons Core-prosessorer kan benyttes samme med Intel 7 Series-brikkesett.

Oversikt over system bestående av tredje generasjons Intel Core-prosessor og brikkesettet Intel Z77 Express.
Oversikt over system bestående av tredje generasjons Intel Core-prosessor og brikkesettet Intel Z77 Express. Bilde: Intel

Intel tror at omtrent 4 av 10 bærbare pc-er som selges ved utgangen av 2012 vil være utstyrt med den nye generasjonen prosessor. I mellomtiden planlegger Intel neste års prosessorslipp, som har kodenavnet Haswell.

Intel satser tung på den bærbar kategorien UltraBooks, som blant annet må følge visse retningslinjer innen slank design, oppvåkning fra dvale på under 7 sekunder, batteritid minimum 5 timer (helst mer enn 8 timer), samt støtte for visse sikkerhetsfunksjoner som Intel tilbyr. Det finnes allerede en rekke UltraBook-modeller på markedet, men Intel kjenner til mer enn 75 nye som er under utvikling. Det ventes også UltraBook-modeller spesielt beregnet for bedriftsmarkedet.

    Les også: