Lover holografisk lagring til sommeren

Optware planlegger å lansere skrivbare, holografiske plater neste sommer.

Optware planlegger å lansere skrivbare, holografiske plater neste sommer.

Den første generasjonen av Holographic Versatile Disc (HVD) skal gjøres tilgjengelig på det amerikanske markedet i løpet av neste sommer. Det oppgir japanske Optware i en pressemelding.

I første rekke er det bedrifter innen media og medisin, samt offentlige organisasjoner, som er målgruppen for HVD. Platene, som har samme forfaktor som CD og DVD, vil koste mellom 80 og 100 dollar stykket. Platene skal være skrivbare og romme 200 GB med data. Dette skriver CDRinfo.com. De første HVD-enhetene ventes å koste omtrent 30.000 dollar.

En ikke-skrivbar variant med 100 GB lagringskapasitet ventes å komme på konsumentmarkedet i 2008.

Senere generasjoner av HVD ventes å kunne romme opptil 1 terabyte med data. Overføringshastigheten til og fra platene skal være på 1 gigabit per sekund.

Optware har tidligere fortalt at selskapet også planlegger lagringsenheter i kredittkortstørrelsen med plass til 30 GB med data, i tillegg til små minnekort med 5 GB lagringsplass. Minst ett av disse produktene kan komme på markedet tidlig i 2007. Kortene kalles for HVC (Holographic Versatile Cards).

Blant selskapene som har investert i Optware, finner man Intel, Fuji Photo Film, Konica Minolta og Matsusjita.

Optware er ikke den eneste aktøren som satser på holografisk lagring. Amerikanske InPhase Technology, som blant annet Hitachi har investert i, demonstrerte en prototyp av et lagringssystem med kapasitet på 300 GB per plate under National Association of Broadcasters konferanse i april i år. Selskapet planlegger plater som kan romme inntil 1,6 terabytes. Også InPhase planlegger en form for lansering i løpet av neste år.

Til toppen