JUSS OG SAMFUNN

Lover IKT med «universell utforming»

De rødgrønne kaster et begrep fra handikappdesign inn i IKT-debatten: «universell utforming».

14. okt. 2005 - 08:42

Tiltredelseserklæringen til den kommende rødgrønne regjeringen kaster begrepet «universell utforming», som hittil i hovedsak har vært brukt innen design av bygg og andre fysiske gjenstander med tanke på at de også skal benyttes av funksjonshemmede, inn i debatten rundt IKT.

I kapitlet om «Fornyelse og utvikling av offentlig sektor» heter det at regjeringen vil «øke satsingen på ny universell utformet teknologi og gjennomføre en offensiv IKT-politikk i offentlig sektor».

I avsnittet om «Språk, litteratur og media» slår de rødgrønne fast at «all teknologisk utvikling innen media og IKT må bygge på universell utforming».

Forklaringen finner vi i avsnittet «Personer med nedsatt funksjonsevne»: «Regjeringen vil legge prinsippet om samfunnsmessig likestilling og universell utforming til grunn i sitt arbeid.» Det presiseres at regjeringen vil «legge til rette for gjennomføring [av] universell utforming ved offentlige anskaffelser og utbyggingskontrakter».

Vi venter spent, blant annet på hva slags hjelpemidler den kommende MinSide-portalen skal få slik at for eksempel blinde og svaksynte skal kunne fylle ut alle offentlige skjemaer på nettet, like enkelt som vi som ser dem.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.