RESULTATERFINANS

Lover investeringer, ikke kutt i UPC

UPC Norges nye eier lever av å handle store selskaper, og lover å ikke dele opp UPC.

19. des. 2005 - 14:02

Tidligere i høst ble det klart at UPC i Norge og Sverige var til salgs, og nylig kom meldingen om at salget trolig ville skje før jul. Nå er oppkjøpet et faktum, men kjøperen kommer ikke fra bransjen.

    Les også:

Det har det siste året vært mange store oppkjøp i den nordiske telebransjen. Lenge var de fleste oppkjøpene strategisk motivert, teleselskaper kjøpte andre i bransjen for å dra nytte av synergier. Men den siste måneden har det kommet tre store oppkjøp på rad, der kjøperne er rene investeringsselskaper.

Dette er selskaper ikke bidrar med penger til nye selskaper, men kjøper selskaper de mener er for dårlig drevet for å gjøre endringer og selge med profitt etter noen år. UPC Norges nye eier, Candocer, har til sammen kjøpt opp 125 selskaper siden 1980.

I dette tilfellet hevder de nye eierne, Candover, at de går inn i et selskap der den forige eieren, Liberty Global, investerte for lite penger.

UPC satset knallhardt frem til dot.com-boblen sprakk, men gikk på en skikkelig smell og var nesten konkurs i 2002. Moderselskapet måtte gjennom en såkalt chapter 11 konkursbeskyttelse, og de siste årene har utviklingstakten ikke vært imponerende. Digitaliseringen av nettet har gått relativt sakte.

Peter Hewer i Tulchan Communications representerer Candover. Han mener det er for tidlig å snakke om når Candover skal ut av UPC igjen. Men ut skal de sannsynligvis om ikke altfor mange år, det er klart.

Selskapet har tidligere eid selskaper i telesektoren, men alle disse er nå solgt. De kjøpte britiske Crown Castle i 1997 og solgte i 2001. Cable Deutchland ble solgt tidligere i år.

Ellers opererer selskapet innen en rekke sektorer, forteller Hewer. De eier blant annet Thule i Sverige og Vetco Aibe her i Norge.

Oppkjøp av denne typen kan være motivert av at nye eiere mener det kan kuttes mer kostnader. Dette er lite sannsynlig i dette tilfellet, mener Hewer.

- Intensjonen er ikke å kutte stillinger, men å få til vekst i driften, som heller vil få motsatt effekt, sier han til digi.no.

Salget av UPC i Norge og Sverige skal ha vært med i samme prosess, men Hewer benekter at Candover også er interessert i å kjøpe UPC Sverige.

Candover rapporterer i sitt halvårsregnskap fra juni 2005 at de har nettoverdier for 4,26 milliarder norske kroner. Oppkjøpet er trolig tungt lånefinansiert.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.