Lover IP-telefon på mobilen

Netcoms eiere vil tilby mobiler som lar deg ringe med IP-telefoni når brukeren er hjemme.

Netcoms eiere vil tilby mobiler som lar deg ringe med IP-telefoni når brukeren er hjemme.

Digi.no har tidligere omtalt Telias forsøk med IP-telefoni fra mobiltelefoner i Danmark. Forsøkene må tydeligvis ha gitt mersmak, for nå omtaler TeliaSonera-sjef Anders Igel dette som et av selskapets viktigste nye tjenester, melder Nyteknik.se.

    Les også:

Et femtitalls familier i Danmark er utrustet med mobiler fra Motorola. Disse bruker trådløst nett i hjemmet til å koble seg på bredbåndslinjen når brukeren er hjemme. Foreløpig er det Bluetooth som brukes til kontakt med Internett, men planen er å bruke WLAN hvis dette får mer utberedelse i mobiltelefoner.

Dermed håper Telia å kunne bli totalleverandør av taletjenester, over ett abonnement og med alt samlet på ett nummer for brukeren.

- Vi har testet dette i et par måneder, og teknologien fungerer bra. Det virker som våre pilotkunder synes at tjenesten er enkel å bruke, sier Peter Bredgaard, sjef for Telia Networks i Danmark.

Planen er å kunne lansere tjenesten kommersielt i Danmark innen utgangen av første halvår 2006, og helst flere land samme år, for så å utvide ytterligere i 2007. Innen tre år skal det være i hele Norden og Baltikum, lover selskapet. Det betyr at også selskapet norske datterselskap, Netcom, skal tilby tjenesten. Lanseringstidspunktet kommer blant annet an på tilgangen til mobiler som takler både GSM og WLAN.

British Telecom lanserte samme tjeneste allerede i juni i år, under navnet BT Fusion.

Samtaler som går over bredbånd fra mobilen på denne måten skal koste mindre enn vanlig mobiltelefoni. Likevel forventer TeliaSonera å øke omsetningen, fordi de håper å samle både bredbåndsoppkoblingen og alle familiens mobilabonnementer hos seg.

Denne tjenesten vil utvilsomt kanibalisere en del av TeliaSoneras nåværende virksomhet, det vil både kunne konkurrere med fasttelefoni og ta ringeminutter fra mobilabonnentene. Men selskapet møter allerede tøff konkurranse i begge disse markedene, og kan med dette tilbudet tjene penger på folk som ønsker å samle alt på ett telefonnummer og en regning.

Til toppen