BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lover kraftig fartsøkning med Chrome

Google markerer kaninens år med lynrask betaversjon av nettleseren.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. feb. 2011 - 10:10

Den kinesiske nyttårsfeiringen ble avsluttet i går og Google markerer begynnelsen på kaninens år med å slippe en ny betaversjon av Chrome milepæl 10.

Denne betaversjonen inkluderer flere nyheter. De største er på ytelsessiden.

Etter bare å ha levert små ytelsesforbedringer siden Chrome 6 kom i september i fjor, lover Google nå en markant forbedring i blant annet JavaScript-ytelsen, som nå skal være «så rask som en kanin». JavaScript-motoren V8 i betaversjonen får ifølge Google 66 prosent bedre resultatet i selskapets egen V8-testsuite enn dagens stabile Chrome 9-versjon.

Ytelsesøkningen skyldes «Crankshaft», en ny kompileringsinfrastruktur som først og fremst påvirker kjøringen av beregningsintensive JavaScript-applikasjoner.

Maskinvareakselerert visning av innhold er i vinden for tiden. Chrome 9 fikk støtte for WebGL-standarden for 3D-grafikk, og i den nye betautgaven har turen komme video. Betaversjonen inkluderer en foreløpig implementering av GPU-akselertert videoavspilling, noe som skal gi en betydelig reduksjon i CPU-bruken under avspillingen. I fullskjermmodus skal reduksjonen ifølge Google kunne bli så stor som 80 prosent. I mange systemer kan GPU-en håndtere grafikk- og videoavspilling langt mer effektivt enn CPU-en, noe som ifølge Google bør få brukerne til å tenke på kaninen i visse batterireklamer.

En annen nyhet i betaversjonen er at synkroniseringsfunksjonen nå også kan inkludere passord som brukeren benytter for å logge på ulike nettsteder. Man kan, dersom man ønsker det, kryptere passordene ved å benytte sin egen adgangskode. Fra før kan man synkronisere bokmerker, innstillinger, utvidelser og temaer på tvers av Chrome-nettlesere på flere ulike maskiner.

Også dialogene for innstillinger har blitt endret. Googles hovedvirksomhet er knyttet til søk, og nå blir det også mulig å søke etter aktuelle innstillinger direkte fra brukergrensesnittet for innstillinger, som nå vises i en egen fane. Hver av innstillingssidene har sin egen URL, slik at man kan gå direkte til den ønskede siden (dersom man husker adressen), uten å måtte bla seg gjennom flere andre sider. Dette demonstreres i videoen nedenfor.

Chrome 9 ble gitt ut i begynnelsen av februar, et par uker forsinket i forhold til den vanlige seksukerssyklusen. Dersom Chrome-utviklerne igjen har kommet i rute, bør Chrome 10 bli ferdig om cirka en måned.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.