Lover kraftig fartsøkning med Chrome

Google markerer kaninens år med lynrask betaversjon av nettleseren.

Lover kraftig fartsøkning med Chrome

Den kinesiske nyttårsfeiringen ble avsluttet i går og Google markerer begynnelsen på kaninens år med å slippe en ny betaversjon av Chrome milepæl 10.

Denne betaversjonen inkluderer flere nyheter. De største er på ytelsessiden.

Etter bare å ha levert små ytelsesforbedringer siden Chrome 6 kom i september i fjor, lover Google nå en markant forbedring i blant annet JavaScript-ytelsen, som nå skal være «så rask som en kanin». JavaScript-motoren V8 i betaversjonen får ifølge Google 66 prosent bedre resultatet i selskapets egen V8-testsuite enn dagens stabile Chrome 9-versjon.

Ytelsesøkningen skyldes «Crankshaft», en ny kompileringsinfrastruktur som først og fremst påvirker kjøringen av beregningsintensive JavaScript-applikasjoner.

Maskinvareakselerert visning av innhold er i vinden for tiden. Chrome 9 fikk støtte for WebGL-standarden for 3D-grafikk, og i den nye betautgaven har turen komme video. Betaversjonen inkluderer en foreløpig implementering av GPU-akselertert videoavspilling, noe som skal gi en betydelig reduksjon i CPU-bruken under avspillingen. I fullskjermmodus skal reduksjonen ifølge Google kunne bli så stor som 80 prosent. I mange systemer kan GPU-en håndtere grafikk- og videoavspilling langt mer effektivt enn CPU-en, noe som ifølge Google bør få brukerne til å tenke på kaninen i visse batterireklamer.

En annen nyhet i betaversjonen er at synkroniseringsfunksjonen nå også kan inkludere passord som brukeren benytter for å logge på ulike nettsteder. Man kan, dersom man ønsker det, kryptere passordene ved å benytte sin egen adgangskode. Fra før kan man synkronisere bokmerker, innstillinger, utvidelser og temaer på tvers av Chrome-nettlesere på flere ulike maskiner.

Også dialogene for innstillinger har blitt endret. Googles hovedvirksomhet er knyttet til søk, og nå blir det også mulig å søke etter aktuelle innstillinger direkte fra brukergrensesnittet for innstillinger, som nå vises i en egen fane. Hver av innstillingssidene har sin egen URL, slik at man kan gå direkte til den ønskede siden (dersom man husker adressen), uten å måtte bla seg gjennom flere andre sider. Dette demonstreres i videoen nedenfor.

Chrome 9 ble gitt ut i begynnelsen av februar, et par uker forsinket i forhold til den vanlige seksukerssyklusen. Dersom Chrome-utviklerne igjen har kommet i rute, bør Chrome 10 bli ferdig om cirka en måned.