Lover kraftig forbedret MySQL-ytelse

Oracle når ny milepæl på veien mot versjon 5.7.

Lover kraftig forbedret MySQL-ytelse
Langt bedre leseytelse er blant det Oracle lover vil komme med MySQL 5.7, som denne uken kom i en ny testversjon. Bilde: Wikimedia.org (CC BY-SA 3.0)

Oracle kunngjorde denne uken at en ny milepælversjon av den kommende MySQL 5.7 er klar. Den kommende utgaven skal blant annet være utstyrt for å levere bedre ytelse, skalerbarhet og pålitelighet.

I egne tester basert på SysBench Read-only Point-Selects, med 1024 forbindelser, skal MySQL 5.7 på dagens stadium greie å levere 512 000 SELECT-spørringer i minuttet. Dette skal være dobbelt så mange som det man har oppnådd med MySQL 5.6 og tre ganger høyere enn MySQL 5.5.

Det skal være flere årsaker til den kraftige ytelsesforbedringen. Oracles sjef for MySQL-teknologi, Tomas Ulin, sier i et intervju med Infoworld at mye skyldes bedre utnyttelse av systemer med mange kjerner. Ulin sier at deler av kodebasen til MySQL stammer fra 1980-tallet og bærer preg av dette, blant annet fordi den opprinnelig ble laget for systemer med én prosessorkjerne. Det er ikke tilstrekkelig i dag.

– Folk vil ikke bli glade om de oppgraderer fra en 16-kjernet til en 32-kjernet maskin og ikke får noe igjen for det, sier Ulin og gir dermed løfter om nettopp denne typen forbedringer.

I tillegg forteller han at viktige deler av databasesystemet har blitt skrevet om til å være egne moduler med tydelige grensesnitt, noe som skal gjøre det enklere for tredjepartsutviklere å utvide funksjonaliteten.

Bedre utnyttelse av SSD-basert lagring og raskere etablering av forbindelser er annet som nevnes. Dessuten skal bruk av Memcached-pluginen ytterligere kunne doble ytelsen ved lesing.

I intervjuet med Infoworld sier Ulin at arbeidet Facebook, Google, LinkedIn og Twitter nå gjør med WebScaleSQL, bare er positivt for Oracle, fordi disse selskapene da vil enes om hvor de ønsker at de neste forbedringene skal skje. Da kan MySQL-teamet til Oracle forholde seg til én part i stedet for fire, forklarer Ulin.

Målinger

På administrasjonssiden skal databasesystemet samle inn mer informasjon om hva som skjer i minnet til serverne, noe som skal gjøre det enklere for administratorer å sette fingeren på problemer og å finne løsninger til disse.

En ny versjon av MySQL Workbench, 6.1, skal inkludere nye, grafiske diagnoseverktøy som utnytter den nye minnebruk-informasjonen.

Den nye testversjonen av MySQL 5.7, 5.7.4 Development Milestone Release, er tilgjengelig for en rekke plattformer fra denne siden.