BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lover langt mer nøyaktig innendørsnavigasjon

Finsk selskap kombinerer smartmobiler med en løsning inspirert av evnene til brevduer.

Alle smartmobiler støtter i dag navigasjon basert på GPS, ofte med støtte gjennom triangulering av kjente mobilmaster og WLAN-soner. Men innendørs fungerer GPS dårlig. Til en viss grad kan trianguleringen også brukes her, og dersom det er nok WLAN-aksesspunkter i bygningen, er det til en viss grad mulig å se omtrent hvor i bygningen man befinner seg. Slike løsninger tilbys i dag av en del store kjøpesentra, museer, flyplasser og annen og støttes av blant annet Google Maps.

Men la oss si at du ikke bare ønsker å finne butikken, men også varen du tenker å kjøpe. Du vet hyllenummeret, men ikke hvor hyllen er. I slike tilfeller er ikke dagens løsninger tilstrekkelige.

Det kan derimot en løsning utviklet av forskere ved det finske Universitet i Oulu være. Forskerne har allerede etablert et selskap, IndoorAtlas, som skal videreutvikle og markedsføre teknologien.

Det kanskje aller mest spennende ved teknologien, er hvor selvfølgelig den er. Forskerne har rett og slett tatt i bruk samme løsning som det blant annet brevduer har benyttet til navigering i alle år, nemlig Jordens magnetfelt.

Forskergruppen har konkludert med at mengden av stål inne i bygninger forvrenger Jordens magnetfelt på en slik måte at hvert punkt produserer et unikt mønster.

– Hver bygning, etasje og korridor skaper en distinkt forstyrrelse i magnetfeltet, noe som kan måles for å identifisere en posisjon og for å generere et kart, forklarer Janne Haverinen, leder for forskningsgruppen, i en pressemelding.

En annen faktor som gjør løsningen spesielt interessant, er at mange smartmobiler allerede har den sensoren som er nødvendig for å registrere avvikene i magnetfeltet.

– Da iPhone og Android-mobiler kom med innebygde kompasser, forstod vi at vi kunne utvikle en innovativ løsning for innendørs navigasjon ved å ta i bruk vår ekspertise innen digital signalprosessering, sier Haverinen. Forskerne lover en nøyaktighet på mellom 0,1 og 2,0 meter.

– Med vår programvare kan mobilapplikasjoner finne posisjonen til en mobilbruker i bygningen ved å utnytte naturens infrastruktur, Jordens magnetiske felt, forteller Haverinen. Forøvrig har også Samsung vært inne på de samme tankene.

I går avduket IndoorAtlas et program for applikasjonsutviklere som består av verktøy for innendørs kartlegging, programmeringsgrensesnitt, programvarelisenser og en karttjeneste basert på Microsofts Windows Azure-nettsky. Foreløpig er det bare Android-mobiler som støttes.

I videoen nedenfor demonstreres en mobilapplikasjon som brukes til å kartlegge magnetfeltet i en bygning. Dette kan deretter knyttes sammen med en etasjeplan ved hjelp av et annen verktøy som IndoorAtlas tilbyr.

En grundigere gjennomgang av teknologien finnes i dette dokumentet.

IndoorAtlas nevner det ikke selv, men det er nå en gang ikke slik at magnetfelt-avvikene i som bygningene skaper, aldri endrer seg. Ominnredninger, innføringer av elektromagnetiske enheter, utskifting av vannrør og mye annet kan påvirke magnetfeltet. Da må magnetfeltet i de aktuelle delene av bygningen kartlegges på nytt for at det skal kunne være nøyaktig. Det samme må i mange tilfeller også etasjeplanene, dersom for eksempel hyller har blitt flyttet.

Dette kan raskt bli ressurskrevende å vedlikeholde, men samtidig kan butikker, museer og annet bruke færre ressurser med å hjelpe enkeltkunder.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.