FORBRUKERTEKNOLOGI

Lover Linux-basert PC til bare 150 dollar

PC-prisene raser nedover, men er et kinesisk selskap klar med en superbillig maskin for kontorbruk.

26. apr. 2006 - 11:07

Nicholas Negropontes prosjekt om å lage en bærbar PC til utviklingsland som skal koste 100 dollar har fortsatt et stykke igjen. De har vist en prototype, men det vil ta litt tid før maskinen er ferdig.

Dette er ikke en maskin som vil erstatte dagens Windows-maskiner i norske bedrifter. Men andre aktører klart å presse prisen på PCer ned, slik at man nærmer seg målet. Selskapet som har kommet lengst i denne prosessen er kinesiske Yellowsheepriver.

De har laget en stasjonær PC som kjører på et Linux operativsystem og som til sommeren vil bli solgt for 150 dollar. Da er ikke skjermen inkludert.

Meningen er å tilby et superbillig alternativ til brukere med enkle behov som tekstbehandling, epost og nett-surfing.

Ideen er ikke ny, allerede på 90-tallet lanserte Oracle-sjef Larry Ellison det såkalte NC-konseptet, en maskin som startet opp over nettet.

Den kinesiske maskin er til tross for prisen en fullblåst, men enkel PC.

Yellowsheepriver har satt sammen sin egen Linux distribusjon basert på RP Linux, en referanse implementasjon for kinesiske Linux distribusjoner. PCen bruker maskinvarekomponenter designet og produsert av kinesiske selskaper.

Municator heter maskinen. Den leveres med 256 megabyte RAM og kjører en egenutviklet 64-bits prosessor basert på MIPS-arkitekturen. Prosessoren kan kjøres på 400 eller 600 megahertz og skal kunne yte omtrent på nivå med en Pentium 3 prosessor fra Intel. Lagringen skjer på en ekstern 40 gigabyte harddisk som kobles til via USB. PCen kan brukes sammen med en TV og har støtte for S-video og VGA.

Programmer som Firefox, Gaim, Red Office, Thunderbird og Mplayer kommer ferdig installert. Istedenfor det vanlige desktop grensesnittet, kommer maskinen med et forenklet menybasert operativsystem.

Her kan du lese mer om maskinen på Yellosheeprivers hjemmeside og på denne bloggen kan du se en videodemonstrasjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.