Lover lønnsomhet ved mindre vekst

Kvasir og SOL taper fortsatt penger, tross heftig vekst.

Kvasir og SOL taper fortsatt penger, tross heftig vekst.

Eniros tall spriker i alle retninger. Selskapet eier den svenske versjonen av Gule Sider, samt SOL og søketjenesten Kvasir. I morselskapet gikk omsetningen tilbake fra 1.859 til 1.715 millioner svenske kroner i fjerde kvartal 2004, samtidig som driftsoverskuddet, EBITDA, økte fra 512 til 525 millioner svenske kroner. Nedgangen i omsetning skyldes de trykte produktene. På nett økte omsetningen, organisk med 13 prosent, inkludert oppkjøp med 20 prosent.

Omsetningsmessig er norgeskontoret best i klassen, med vekst på 47 prosent i fjerde kvartal til 53 millioner svenske kroner, og 56 prosent for hele året, til 179 millioner. Onlinedelen i Sverige vokste også noe, mens organisasjonene i Danmark, Finland, Sentral-Europa og Øst-Europa enten sto på stedet hvil eller gikk tilbake.

Men hvorfor tjener selskapet fortsatt ikke penger i Norge, på tross av omsetningen og at de på Gallups målinger har landets sjette og tiende største nettjenester? EBITDA for fjerde kvartal i den norske virksomheten var minus 10 millioner svenske kroner, og minus 15 millioner for hele året.

- Det skyldes at vi tar alle kostnader ved salg med en gang, mens inntektene fordeles utover tolv måneder. Når vi vokser så fort vil det være vanskelig å gå med overskudd, fordi store salg på slutten gir utgifter, mens mye av inntektene først kommer neste år, sier norgessjef Hans Petter Terning.

Han mener selskapet vil gå i pluss hvis veksten flater ut.

- Vi er veldig positive cashflowmessig, det kommer hele tiden mer penger inn enn det går ut, hevder Terning.

Terning mener Eniro er svært fornøyd med jobben som gjøres i Norge. Og så langt mener han Google har vært lite synlige, på tross av suksessen og at de er en direkte konkurrent til søketjenesten Kvasir.

- Vi har kanskje merket det på trafikken, men ikke på inntektene. Google har ikke noen salgsorganisasjon i Norge og ikke support. Vi har nesten 200 selgere, hvis du regner med alt. Vi regner med at de har mellom 200 og 300 kunder. Vi har 20 000 kunder. Men hvis de skulle satse i Norge kan det bli et annet spill. Jeg tror det er nødvendig å være til stede i det norske markedet, sier Terning.

Kvasir oppnådde i 2004 350 millioner søk.

Det uoffisielle målet for 2005 er å gå i overskudd.

Til toppen