Lover mer avanserte mobiler til lavere pris

Broadcom har utviklet en mobilbrikke som lover helt ny funksjonalitet.

Lover mer avanserte mobiler til lavere pris
Bilde:

Kravet til stadig mer funksjonalitet presset ned i stadig mer kompakte mobiltelefoner, setter store krav til videreutvikling av brikker og brikkesett til mobilene. Samtidig kreves det at prisen på slike brikker stadig går nedover.

Broadcom kunngjorde i dag at selskapet har utviklet en ny brikke som skal kunne møte de fleste av disse kravene. Den nye brikken, BCM21551, skal i praksis inkluderer det aller meste av funksjonaliteten som er nødvendig i neste generasjons mobiler.

Det at alt kan puttes inn i én eneste brikke, betyr gjerne en forenkling av systemet, noe som blant annet kan bety at det tar mindre plass og bruker mindre strøm. Samtidig oppgir Broadcom at selskapet med brikken, som er basert på 65 nanometers prosessteknologi, har satt ny rekord i antallet integrerte radioenheter i samme brikke.

Det brikken skal tilby er blant annet støtte for både HSDPA og HSUPA, det vil si høyhastighets ned- og opplasting over 3G-nettverket. Dette kalles gjerne for turbo-3G. Brikken skal støtten en nedlastingshastighet på inntil 7,2 Mbit/s og en opplastingshastighet på inntil 5,8 Mbits/s. Ikke minst den sistnevnte hastigheten vil kunne bli en alvorlig utfordrer til dagens ADSL-løsninger, som normalt er begrenset til 1 Mbit/s opplastingshastighet.

Den nye brikken støtter selvfølgelig også slik som vanlig 3G (WCDMA), Edge, Bluetooth 2.1 og mottak av FM-sendinger, men brikken innholder også en FM-sender, noe som betyr at musikk som spilles av med mobilen kan sendes videre for eksempel til en bilstereo.

Brikken er utstyrt med en dobbel ARM11-prosessorer og har regnekraft nok til å prosessere bilder fra en kamera med oppløsning på inntil 5 megapiksler. Den støtter dessuten TV-utgang og Hi-Speed USB.

Enkelte ting som kan gi ønskelig funksjonalitet, er likevel ikke inkludert i brikken. Dette gjelder maskinvarestøtte for GPS, WLAN, strømstyring og mer avansert grafikk.

Likevel mener Broadcom at den nye brikken vil sette et nytt nivå for både pris, integrasjonsmuligheter, størrelse og strømforbruk. Brikken er tilgjengelig nå. Foreløpig utsalgspris i store kvanta er 23 dollar per brikke.

Brikken er beregnet for mobiler med operativsystemer som Windows Mobile, Symbian og Linux.

Broadcom har blant annet Nokia og Samsung på kundelisten.

;