Lover mer fart over kobberkabelen

ADSL har begrenset fart og rekkevidde. Snart kommer en konkurrent som bruker også kobberkabelen.

Lover mer fart over kobberkabelen

De fleste som har bredbåndslinje hjem, får dette levert over kobberkabelen som er blitt installert for å levere fasttelefoni. Dette er en billig løsning for leverandørene, siden de kan utnytte en kabel som allerede er på plass.

Over denne kabelen får man per i dag mest fart og rekkevidde ved å benytte ADSL2+. Likevel er det begrensninger. Man kan ikke få levert høyere fart enn teoretiske 26 megabits per sekund, og dette gjelder kun når lengden på kabelen fra sentralen er kort, gjerne under hundre meter. Deretter faller hastigheten raskt med økende kabellengde. Se diagrammet nedenfor.

    Les også:

VDSL2 er et alternativ som vil bli tatt i bruk av blant annet Telenor i Norge om ikke så lenge. Dette kan gi hastigheter helt opp mot 100 megabits per sekund over korte avstander, men over distanser på mer enn en kilometer er det hastigheten lavere enn 35 megabits per sekund.

Amerikanske Rim Semiconductor kunngjorde denne uken at selskapet har oppnådd å sende datatrafikk med en hastighet på 40 megabits per sekund over avstander på 1,67 kilometer over en 26 AWG telefonkabel, som er 0,4 millimeter tykk. Med dagens teknologier skal man ifølge Rim ikke kunne levere høyere hastighet enn 15 megabits per sekund.

Selskapet har benyttet selskapet egen Cupria transportprosessor og teknologien Internet Protocol Subscriber Line (IPSL). Det er Rim som står bak IPSL, men den tilbys og spesifiseres som en åpen standard gjennom IPSL SIG. Teknologien er fortsatt ikke ferdig spesifisert, så Rim har tatt utgangspunkt i utkastet til versjon 1.0 av spesifikasjonen.

Rim skal være det første selskapet som lager brikker med støtte for IPSL.