TELEKOM

Lover mer fart over kobberkablene

«DSL Phantom Mode» skal være løsningen.

22. apr. 2010 - 09:41

Forskningsavdelingen til Alcatel-Lucent, tradisjonsrike Bell Labs, skal nylig ha demonstrert en teknologi som øker den mulig overføringhastigheten over tradisjonelle kobberkabler.

Teknologien kalles «DSL Phantom Mode» og skal i laboratorietester ha oppnådd en nedlastingshastighet på 300 megabit per sekund over avstander på opptil 400 meter. Elektriske signaler i kobberkabler er dessverre utsatt for både dempning og interferens, noe som betyr at hastigheten ved for eksempel 1 kilometer ikke blir høyere enn 100 megabit per sekund.

Formålet med dette er å kunne tilby høyere hastigheter enn i dag på steder hvor fiberkabler og andre teknologier med høyere kapasitet og rekkevidde ikke er tilgjengelig. Men her i landet er det mange som bor mer enn 1 kilometer fra DSLAM-en (Digital Subscriber Line Access Multiplexer), som knytter DSL-forbindelsen til transportnettet.

Det sentrale i DSL Phantom Mode er ifølge Alcatel-Lucent etableringen av en virtuell, fantom-kanal som supplerer to DSL-linjer i standardkonfigurasjonen for transmisjon over kobberkabler. Dette kombineres med innovasjoner innen vektorisering, som skal kunne fjerne krysstale mellom de enkelte kobbertrådene, og aggregering av de enkelte linjene.

- Alcatel-Lucent Bell-Labs' labtest av DSL Phantom Mode gir en helt ny dimensjon til den pågående debatten omkring 100 megabit per sekund til alle. Det faktum at eksisterende kobberkabling kan levere 300 megabit per sekund over 400 meter, forandrer hele konkurransebildet for neste generasjons bredbånd, og åpner en rekke nye forretningsmuligheter for såkalte tradisjonelle DSL-tilbydere, sier Kamalini Ganguly, en analytiker fra Ovum, i en pressemelding.

Gee Rittenhouse, forskningssjef ved Bell Labs mener at DSL Phantom Mode er et eksempel på hvordan innovasjon kan skape en ny framtid for eksisterende løsninger.

- Det som gjør DSL Phantom Mode til et avgjørende gjennombrudd, er at den kombinerer ledende teknologi med en attraktiv forretningsmodell som kan åpne opp helt nye kommersielle muligheter for operatører. De får en mulighet til å levere de siste innen IP-baserte bredbåndsløsninger over eksisterende nettverksinfrastruktur, sier Rittenhouse.

Bell-Labs forsker nå for å forbedre utbyggingsmodeller og spesifisere en serie av kundeinstallerte produkter som vil være kompatible med DSL Phantom Mode-teknologien. For det er likevel slik at endeutstyret må byttes ut, selv om kobberkablene kan beholdes.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.