Lover mobiler som ikke trenger basestasjoner

Svenske Terranet lover å gjøre mobilbruk billigere og enklere med en peer-to-peer-teknikk.

Lover mobiler som ikke trenger basestasjoner

Svenske Terranet lover å gjøre mobilbruk billigere og enklere med en peer-to-peer-teknikk.

Svenske Terranet med Anders Carlius i spissen har en smart og kanskje effektiv ide for å effektivisere bruken av mobiltelefoni.

På papiret er ideen like enkel som den er smart: Hver mobiltelefon har jo en sender og en mottaker, så hvorfor må egentlig alle ha kontakt med en basestasjon?

Carlius foreslår en ny, enklere mobiltelefon som bruker andre frekvenser. Målet er å la brukere som ikke har dekning rute samtalen sin til en annen brukers mobil og så videre inntil man treffer en bruker som har kontakt med Internett. Der blir samtalen gjort om til en vanlig ip-telefoni-samtale. Skalerer man ideen, kan man se for seg et fullt peer-to-peer-basert mobilnett der.

Ideen er egentlig et såkalte svermbaserte nett, en teknikk som de omtalte Zigbee-brikkene skal bruke. For å redusere behovet for kabling, kommuniserer Zigbee-sensorene med hverandre og bare en trenger å være koblet til et datanett for å gi alle kontakt.

Terranets ble startet i 2004 og skal lansere de første telefonene til neste år lover selskapet til idg.se. Selskapet satser mest på fattigere land som der mobilnettene er dårlig utbygd.

Det er dog flere utfordringer. En av dem er batterilevetiden og sikkerheten på mobiler som brukes til å rute samtaler for andre brukere. Den andre er at dagens mobiler bare har en sender og mottaker, hvilket gjør at mobilen er blokkert for sin eier når den er opptatt med å rute en samtale for andre.

Hver mobiltelefon har jo en sender og en mottaker, så hvorfor må egentlig alle ha kontakt med en basestasjon? Kanskje fremtidens mobiler vil ha nok båndbredde, og flere mottakere og sendere slik at de kan klare seg uten basestasjoner?

Et annet uavklart spørsmål er om mobilselskapene vil juble over systemer som flytter samtaler direkte mellom brukere uten å gå via deres master og dermed takstametere.

Her kan du lese mer om Terranets teknikk, men selskapet har enda ikke vist frem en prototype på sin nye mobil.

Til toppen