BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lover mye bedre batteritid

Ny «slumre»-modus for smartmobiler og andre WiFi-apparater.

19. sep. 2011 - 13:46

Forskere ved det tekniske universitetet i Michigan, USA har kommet opp med teknologi som skal gi opptil 54 prosent bedre batteritid på smartmobiler.

Professor Kang Shin og doktorgradstudenten Xinya Zhang foreslår «subconscious mode» som en ny tilnærming til strømstyring.

Selv om dagens smartmobiler og andre produkter med trådløs nettforbindelse (WiFi) trekker mindre strøm når de ikke brukes aktivt, tappes batteriet likevel unødvendig mye, mener de.

Poenget er at enhetene sløser med strøm, også i tilfeller når de er uvirksomme og verken sender eller mottar data. Også i dvalemodus følger mobilen med på nettverket og lytter etter innkommende meldinger.

Ved hjelp av en ny tomgang- eller slumremodus de kaller E-MiLi («Energy-Minimizing Idle Listening») skal denne tilstanden bli langt mer effektivt.

Innsparingen skjer gjennom å senke klokkefrekvensen på enhetens WiFi-adapter til 1/16 av normalen. Hastigheten gires opp igjen når mobilen oppdager innkommende data.

- Det er kjent at du kan spare energi ved å klokke ned hastigheten. Det vanskelige er å få mobilen til å gjenkjenne en innkommende melding mens den er i en slik tregere modus, forklarer Shin i en pressemelding.

Kjernen i teknologien de foreslår synes å være utnyttelse av meldingshodet («header») på innkommende data.

- Vi tenkte at mobiltelefonen burde kunne fange opp dette. Du kan gjenkjenne hvem som roper navnet ditt selv om du er 90 prosent i søvne, sier professoren.

Foruten ny programvare som kan senke prosessorhastigheten på smarttelefonene, oppgis det at E-MiLi også krever ny firmware på mobiltelefoner og datamaskiner som sender meldingene for å fungere. Årsaken er at avsenderen må kode ned meldingshodet på en ny måte.

Forskerne sier de har løsningen klar, men at leverandørene av WiFi-brikker og deretter mobilprodusentene må innlemme programvaren i produktene sine før dette kan bli utbredt.

Ifølge Shin er E-MiLi bakoverkompatibel med dagens smartmobiler. Følgelig skal det være uproblematisk å motta E-MiLi-kodede data på enheter som ikke støtter den nye slumremodusen.

Flere detaljer om arbeidet er å lese i en akademisk avhandling (pdf) de har utgitt. Professor Shin skal dessuten presentere forskningen sin på ACM International Conference on Mobile Computing i Las Vegas denne uken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.