BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lover mye mer effektive strømforsyninger

Ny teknikk skal redusere effekttapet til omformere med inntil 90 prosent.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. feb. 2011 - 08:16

Strømmen som leveres i stikkontakten i veggen tilbys sjelden i den form som elektronikk i sine mange utgaver har behov for. Derfor må strømmen omformes. Det kan skje med egne komponenter inne i boksen, eller, som med pc-er, i en ekstern strømforsyning.

Omformingen innebærer at mye effekt forsvinner. I en moderne stasjonær pc vil effekten ut av strømforsyningen typisk være 80 prosent av det den trekker fra strømnettet. 20 prosent omdannes til varme, i stedet for å stilles til disposisjon for elektronikken i pc-en.

I datasentraler og andre steder hvor temperaturen i omgivelsene spiller en rolle, er spillvarme fra strømforsyninger et stort problem, fordi den fører til at man må bruke enda energi på å kjøling.

Det amerikanske selskapet Transphorm, som ble etablert for fire år siden, men som først nå har begynt å vise aktivitet utad, mener at ineffektive omformere fører til at minst ti prosent av all strøm som produseres, går tapt til uønsket varme. Bare i USA tilsvarer dette strømproduksjonen fra 318 kullkraftverk.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har Transphorm laget en modul som kan redusere strømtapet i omformere med så mye som nitti prosent. Den skal kunne brukes i alt fra forbrukerelektronikk og bærbare pc-er til heismotorer og massive serveranlegg.

Selskapet skal presentere sitt første produkt under en konferanse som arrangeres i Texas i mars. Detaljene er foreløpig ukjente, men selskapet har kommet med litt informasjon på dets nettsted.

Transphorm skriver at omforming av strøm skjer ved hjelp av raskt svitsjende kretser. Selskapets gjennombrudd skyldes bruken av materialet galliumnitrid (GaN), som svitsjer med langt høyere frekvenser enn tradisjonelle komponenter. Ved å kombinere dette materialet med det selskapet kaller innovativ kretsdesign, oppnås angivelig verdens mest effektive, mest kompakte og mest kostnadseffektive teknologi for strømomforming.

Selskapet skal i løpet av de fire årene det har vært i drift, skal ha hentet inn investeringer på til sammen 38 millioner dollar, fra blant annet Google Ventures.

Selskapet ble etablert og ledes av Umesh Mishra og Primit Parikh, som begge har mer enn 15 års erfaring med utvikling av GaN-komponenter fra blant annet University of California, Santa Barbara.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.