Lover mye mer produktiv Android-utvikling

Neste Android Studio handler mest av alt om fart.

Lover mye mer produktiv Android-utvikling
Instant Run i Android Studio 2.0 skal kunne bidrar til øke produktiviteten til apputviklere. Den støttes av Android-utgaver tilbake til 4.0. Bilde: YouTube/Google

Googles offisielle verktøy for utvikling av Android-apper, Android Studio, har begynt å bli relativt stabilt og modent. Også med den nyeste utgaven, 1.5, som ble utgitt i forrige uke, var det stabilitetsforbedringer som var den vesentligste nyheten.

Android Studio er likevel på ingen måte ferdig, og nå lover Google å konsentrere mye innsatsen mot å forbedre hastigheten i verktøyet. Dårlig ytelse er et av de viktigste ankepunktene mot verktøyet.

På høy tid: Gjør Android-appene klare for «Marshmallow»

Stabilitet først, nå fart

Under Android Dev Summit 2015, som arrangeres denne uken, fortalte Stephanie Cuthbertson, som er group product manager for Android Studio, om Android Studio 2.0, som nå er tilgjengelig i Canary-kanalen. Dette vil bli en langt større oppgradering av verktøyet enn punktoppdateringene som har kommet til nå.

Utgangspunktet for hastighetsforbedringene er det faktum at de fleste utviklere bruker mye av tiden sin i en kod-bygg-kjør-syklus, hvor de stadig sjekker hvordan endringene de gjør i koden fungerer i den kjørbare appen.

Cuthbertson lover at dette prosessen fra kode til kjørbart program vil ta mye kortere tid med Android Studio 2.0. En komplett bygging av en app vil kunne gjøres to til to og en halv ganger raskere enn i dag. Men med 2.0-versjonen innføres også en funksjon som kalles for Instant Run, som gjør at mindre kode- og ressursendringer vil kunne oppdateres inn i den kjørende appen på i gjennomsnitt ett til to sekunder.

Dette er i så fall ikke langt unna det mange webutviklere kan forholde seg til. Dette blir demonstrert en rekke ganger i videoen nedenfor.

Flere alternativer: Microsoft med stort nyhetsdryss for utviklere 

Emulatoren

Ifølge Cuthbertson har utviklere også klaget over at emulatoren er for treg og ustabil. Også denne skal forbedres kraftig. Cuthbertson lover massiv akselerering av I/O og CPU i emulatoren, inkludert SMP-støtte (Symmetric MultiProcessing) for å utnytte flerkjernede CPU-er i vertssystemet.

Emulatoren skal også få tilgang til Google Play Services. Dessuten loves det forbedret emulering av GPS, telefonsamtaler, tekstmeldinger, kamera og batteritilstander.

GPU-profilering

Nytt er også et profileringsverktøy og en debugger for grafikkintensive applikasjoner som i stor grad bruker enhetens grafikkprosessor. Dette gjør det blant annet mulig å spille av grafikken bilde for bilde for å se nøyaktig hvor problemer oppstår.

Det loves også at Android Studio 2.0 skal gjøre det enklere å bygge inn støtte for Google Search dyplenking i appene.

Android Studio 2.0 bygger IntelliJ 15, som kom for omtrent tre uker siden. Denne utgaven inkluderer blant annet bedre testverktøy. Blant nyhetene som med dette har blitt tilgjengelige i Android Studio 2.0, er muligheten for å utføre både Android- og enhetstester på en gang.

Leste du denne? Bruk mobilapper uten å installere dem