BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lover mye mer SSD-kapasitet

– Lagre 3,5 terabyte i en «Juicy Fruit»-bit.

3D-NAND-brikke fra Intel og Micron med en M.2-SSD i bakgrunnen.
3D-NAND-brikke fra Intel og Micron med en M.2-SSD i bakgrunnen. Bilde: Intel og Micron
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. mars 2015 - 09:53

Intel og Micron kunngjorde torsdag kveld at selskapene sammen har utviklet en svært kompakt flashminne-teknologi. Den åpner for SSD-er med langt mer kapasitet enn det som er tilgjengelig i dag, men også med betydelig lavere pris per gigabyte.

I en pressemelding nevnes det to kapasitetseksempler. Det ene er en SSD med vanlig 2,5 tommers formfaktor, som vil kunne ha mer enn 10 terabyte lagringskapasitet. Det andre eksempelet forteller at man kan lagre minst 3,5 terabyte i en M.2-enhet på størrelse med en tyggegummiplate. Disse er basert på flashminnepakker med kapasitet på enten 256 gigabit (MLC - multilevel cell) eller 384 gigabit (TLC - tripple-level cell).

3D

Flashminnet er basert på det som kalles for 3D NAND-teknologi, det vil si at flash-cellene er stablet vertikalt, dette tilfellet i 32 lag. I informasjonen fra Intel og Micron kan man få inntrykk av at dette er noe helt nytt, men det ikke tilfellet. Samsung kom i fjor med 2,5 tommers SSD-er som også er basert på vertikalt NAND-flashminne med 32 lag. Kapasitetene til enhetene er dog ikke høyere enn 1 terabyte. SSD-ene i M.2-format som Samsung lanserte i januar i år, har en kapasitet begrenset til 512 gigabyte.

 

Intel og Micron oppgir likevel at den nye flashminne-teknologien er tre ganger mer kompakt enn konkurrerende NAND-basert flashminne. Nøyaktig hvordan dette er oppnådd, har i liten grad blitt oppgitt.

Selskapene forteller likevel at dette er den første 3D-NAND-teknologien som tar i bruk «floating gate cell». Dette er så godt som standard i flate flashminne-teknologier og skal bidra til økt kvalitet og pålitelighet.

Mer komplisert

Selv om prosessen for å produsere 3D-NAND krever flere trinn enn tradisjonelt flashminne, oppgir selskapene at prisen per gigabyte lagringsplass er lavere enn med den tradisjonelle teknologien. Det loves også lavere strømforbruk enn tidligere og høy hastighet, uten at det er spesifisert nærmere.

De to selskapene oppgir at 256 Gb MLC-brikkene nå er tilgjengelige i små opplag for utvalgte partnere. 384 gigabit TLC-varianten skal bli tilgjengelig på samme måte i løpet av våren. Det er ventet at full produksjon vil være i gang i fjerde kvartal i år, og at de første SSD-produktene basert på teknologiene vil komme i salg i 2016.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.