Lover mye raskere mobilsurf til høsten

Netcom er først ute med løfter om å oppgradere sitt 3G-nettverket til 3,5G-standarden HSDPA.

Netcom er først ute med løfter om å oppgradere sitt 3G-nettverket til 3,5G-standarden HSDPA.

NetCom lanserte 1. mars selskapets 3G-nett, nesten tre måneder senere enn Telenor, og kun for datatrafikk. Likevel har Netcoms tjeneste fått mye oppmerksomhet.

Lanseringen av innstikkskortet som gir bærbare PC-er 3G-støtte ser nemlig ut til å ha truffet godt i bedriftsmarkedet, hvor mange ønsker å bytte ut bredbånd hjemme mot mobilt Internett.

Flere bedrifter digi.no har vært i kontakt med rapporterer å ha kjøpt kort fra Netcom og er i full gang med å sette dem i drift.

Prisen er 499 kroner i måneden. Telenor opererer på sin side med en langt høyere pris på sine UMTS-tjenester. Maksimal pris per dag er 30 kroner for privatkunder. Dette gir en årspris på 10.950 kroner.

Til sammenligning vil ett års 3G-bruk hos Netcom koste 6000 kroner.

Allerede i september kan det bli aktuelt for NetCom å ta skrittet videre og lansere det som kan kalles 3,5G. Informasjonssjef Guri Wormdahl bekrefter til digi.no at mobilselskapet i tredje kvartal vil lansere teknologien "HSDPA"– High Speed Downlink Packet Access.

Med HSDPA-versjonen av UMTS løftes toppfart fra dagens 3G-standard på 384 kilobit i sekundet til drøyt 2 megabit i sekundet.

NetCom planlegger også å lanserer UMTS-telefoner i juni, forteller Wormdahl til digi.no.

- Vi er bare i startfasen av UMTS, og ønsker ikke å være tidligere ute enn hva markedet kan tilby av produkter, sier Wormdahl.

    Les også:

Hun tenker blant annet på det fortsatt smale utvalget av 3G-telefoner. Foreløpig er det bare et fåtall telefoner på det norske markedet som støtter 3G.

- Fortsatt er 3G-markedet ikke modent, mener Wormdahl og viser til UMTS--terminaler som ikke holder mål og dårlig batterikapasitet som ikke holder dagen ut.

I tillegg vil Nordisk Mobiltelefoni lansere sitt CDMA-nett i 450 Mhz-båndet som også kan levere hastigheter i denne klassen.

digi.no avslørte i går at Nordisk Mobiltelefon skal bruke milliarder på å bygge et nytt norsk 3G-nett basert på CDMA, en amerikansk mobilteknologi.

Nordisk Mobiltelefon er selskapet som har sikret seg de gamle NMT-lisensene på 450-båndet. Selskapet har skaffet seg utbyggingspartnere som Norkring, eid av Telenor og med et stort antall master Nordisk Mobiltelefon ønsker å bruke.

Netcom hevder å ha brukt litt over en milliard på sin UMTS-utbygging, men de dekker bare de tettest befolkede områdene. Forretningsplanen til Nordisk Mobiltelefoni går ut på å dekke utkant-Norge, noe som vil koste mellom 1,5 til 2 milliarder kroner.

Til toppen