Lover ny type PC-er til 1600 kroner

AMD lover verdens mindre rike mennesker en PC til 1600 kroner, blant annet med et bytte til "Windows Lite".

PC-prisene har stupt verden over siden slutten av 90-tallet og man får nå maskiner til 5000-6000 kroner i de fleste butikker i Norge. Men prisene skal lengre ned, det lover prosessorleverandøren AMD.

Selskapet, som er kjent for å holde lavere priser enn Intel, har laget et nytt PC-design som tar et totaloppgjør med supermaskinene dagens PCer er, skriver amerikanske medier.

PIC, Personal Internet Communicator, kaller AMD sitt design og tar dermed opp igjen tråden blant annet Oracle-sjef Larry Ellisons NC-maskin fra dotcom-årene: Dagens PCer har vokst automatisk og har nå meningsløst mye prosessorkapasitet og lagringsplass i forhold til det mange brukere utnytter.

AMD retter sitt design mot PC-produsenter i såkalte "emerging markets", noe ikke de fattigste landene, men folkerike deler av verden som vokser, men der de færreste har PCEr. Dette er land som Russland, Latin-Amerika, India, Kina og andre

AMDs PIC-desing, skal ha en sluttpris på 249 dollar, tilsvarende 1600 kroner (uten moms) for en maskin uten skjerm. Maskinen vil få en enkel Intel-kloneprosessor, ADM Geode X86, 128 MB minne of Samsung og en harddisk fra Seagate på beskjedne 10 GB. Maskinen bruker så lite strøm at den ikke trenger en vifte.

Bildet over, delt ut av ADM, viser hvordan selskapet mener den kompakte maskinen kan pakkes inn i et lett og solid plastskall med kontakter på forsiden. Men det er opp til PC-levernandørene selv å lage det endelige designet.

Det mest oppsiktvekkende er AMDs taktikk for å komme seg rundt dagens kanskje største sperre mot billig-PCer. Windows XP koster fort 1000 kroner, noe som har fått AMD til å velge Windows CE, miniversjonen av Windows Microsoft lager for mobiltelefoner, TV-bokser og spillmaskiner, skriver amerikanske medier.

Windows CE med XP-tillegg skal gi brukerne en maskin med Windows grensesnitt, avspilling av lyd og video, epost, full nettsurfing, instant messaging og tekstbehandling. I tillegg. AMD forteller at maskiner laget med PIC-komponentene starter på 25 sekunder og gir den samme ytelsen på Internett-bruk og tekstbehandling som en vanlig PC.

Tre PC-produsenter i Kina og Latin-Amerika skal ha signert avtale om å lage PIC-maskiner.

Intel vurderer også å lage et billig-sett med brikker for å få ned prisen på enkle PCer, et prosjekt som foreløpig lever under navnet Shelton.

AMD skal i følge lekkasjene lansere PIC-designet førstkommende torsdag.