JUSS OG SAMFUNN

Lover omkamp om gratis kartdata

IT-minister Røys tar kampen med Jens, hvis de får nok stemmer.

Sjelden debatt om IT-politikk, men politikerne var sjeldent uenige. Rammebetingelser for IT-næringen var et av få unntak.
Sjelden debatt om IT-politikk, men politikerne var sjeldent uenige. Rammebetingelser for IT-næringen var et av få unntak.
21. aug. 2009 - 15:34

Underlig at ingen politikere snakker om betydningen av IT og enda viktigere: hvorfor snakker ingen av dem om mulighetene som ligger i fremtiden ved hjelp av teknologi?

Det spurte bransjeorganisasjonen IKT-Norge og inviterte de syv partiene som er representert på Stortinget til noe så sjeldent som en IT-debatt på hotell Bristol i Oslo.

- Det var knapt utformet noen helhetlig IT-politikk når vi begynte for fire år siden, åpnet fornyingsminister Heidi Grande Røys.

Den gangen var «bredbånd til alle» det viktige satsingsområdet, og bredbånd blir viktig også i neste periode, sier de rødgrønne. Men nå som 99,8 prosent av landet er dekket, vil det handle om utbygging av kapasitet. Fiber til folket.

- Alle har fått bredbånd. Nå trenger de bredere bredbånd, sa statsråden.

Mye av IT-politikken som har vært ført de siste fire årene har vært helt ukontroversiell. Det er lite politisk uenighet å spore på temaer som offentlig satsing på fri programvare, standardisering og e-ID.

Slik ble også inntrykket etter dagens debatt. IT-ministeren fikk ingen kritikk av opposisjonen på selve retningen som er staket ut.

Når det likevel ikke var full enighet om alt, så dreide det seg i hovedsak om at opposisjonen mener regjeringen ikke har kommet langt nok, at rammebetingelsene for næringslivet må bli bedre og at forskningen må styrkes.

Regjeringen måtte også tåle kritikk om at fornyingsarbeidet preges av et puslete fornyingsdepartement uten gjennomslagskraft.

- Vi må få slutt på ansvarspulveriseringen. Røys skal implementere løsninger, men har ikke myndighet på tvers av departementene, sa Høyres stortingsrepresentant Trond Helleland.

Vil frigi kartdata

Heidi Grande Røys ivrer for delingskultur og har ved flere anledninger ytret ønske om at de elektroniske kartene til Statens kartverk bør frigis. Inntil videre uten hell. Nå lover hun omkamp.

- Frigjøringen av offentlige data er viktig for å skape ny næring. Når Google har dårlige kart i Norge er det fordi Statens kartverk ikke frigjør kartene sine. Hvis vi får mange nok stemmer og vinner valget så skal jeg ta opp kampen med Jens for å få flyttet offentlighetsloven fra Justisdepartementet over til mitt eget departement, sa statsråden.

- Fornyingen i offentlig sektor henger enormt etter. Det er mulig å bruke IKT langt mer effektivt enn nå, bemerket Venstre-nestleder Trine Skei Grande.

Som eksempel på hvor galt det står til med det analoge Norge brukte hun følgende treffende eksempel:

- I dag blir asylsøknader sendt med taxi til politiet.

Egen IT-medisin

De folkevalgte har heller ikke tatt sin egen IT-medisin, hvis vi skal dømme etter bemerkningen fra politisk rådgiver Thor Magne Bostad fra Fremskrittspartiet.

Han har bakgrunn fra Pascal-programmering og maskinkode og var allerede tidlig på nittitallet en ivrig bruker av e-post. Da han for syv år siden begynte på Stortinget ble han sjokkert.

- De brukte rørpost! Den er der fortsatt og brukes daglig, avslørte Frp-politikeren.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.