Lover projektor i mobiler innen to år

Tanken om å utstyre mobiltelefoner med en projektor er ikke ny, men nå kan det snart bli virkelighet.

Lover projektor i mobiler innen to år

Tanken om å utstyre mobiltelefoner med en projektor er ikke ny, men nå kan det snart bli virkelighet.

Mange moderne mobiltelefoner av utmerket støtte for avspilling av video og annet innhold, men den helt store opplevelsen får man sjelden med en så liten skjerm. Derfor er flere inne på tanken om å gjøre det mulig å vise bilder i langt større formater, uten å måtte koble mobil til eksternt utstyr.

Blant disse selskapene er amerikanske Microvision, som under Consumer Electronics Show i januar skal demonstrere mikroprojektor som kan bygges inn i mobiltelefoner og andre små, bærbare enheter.

- Store mobilprodusenter som Nokia er på forskjellige teknologier for i integrere projektorer

inn i mobile enheter. Etter hvert som produksjonsteknologien, som brukes for å lage komponentene i disse projektorene, modnes, vil det bli mer økonomisk gjennomførbart å lage en projektor liten nok til å få plass i en håndholdt enhet, sier Randy Sprague, sjeftekniker i Microvision, til MIT Technology Review.

Mikroprojektoren Microvision har utviklet består av to hoveddeler - et sett med røde, blå og grønne lasere laget av halvledermaterial, og et millimeter-stort speil som kan vendes omkring to akser. Refleksjonen av de kombinerte laserstrålene kan så projiseres på en vegg eller annen overflate.

- Mens laserne sender lysglimt mot speilet, roterer speilet omkring de to aksene og kan produsere 30 millioner piksler i sekundet. Systemet «maler» bildene med én piksel om gangen. Dette gjøres så raskt at øynene våre oppfatter det som et statisk bilde eller en kontinuerlig film, sier Sprague. Han innrømmer at designet av det roterende speilet, som kan koordineres med laserne, som i sin tur skrus av og på 100 millioner ganger i sekundet, er en utfordring.

- Integrert i speilet er mekaniske, silisiumbaserte strukturer som måler belastningen på speilet og registrerer speilet posisjon. Denne informasjonen føres tilbake til lasermodulatoren, som avgjør om en laser lyser eller ikke. Den samlede informasjonen brukes av systemet til å justere seg selv ved behov.

Speilet og de andre mekaniske delene er alle laget av silisium, noe som ifølge MIT Technology Review gjør at projektoren kvalifiserer til å være et MEMS (MicroElectroMechanical System). Microvision har brukt flere år på å utvikle teknologien, men selskapet har måttet vente på at en egnet, grønn laser skulle bli tilgjengelig. Dette skjedde nylig.

Ifølge MIT Technology Review forventer Microvision å kunne lansere de første produktene i 2008. Dette vil være en separat projektor for tilkobling til håndholdte enheter, og en projektor for integrering i smarttelefoner.

En annen utfordring for Microvision er effektforbruket. Med dagens teknologi vil bruk av projektoren kreve omtrent 50 prosent mer effekt enn når brukeren ringer med telefonen. Sprague håper at man på sikt vil kunne gjøre det mulig å projisere en hel spillefilm fra mobiltelefonen før batteriet går tomt.

Til toppen