Lover rimeligere Itanium-servere

Intel vil på ulike måter gjøre det rimeligere å produsere serversystemer basert på selskapets Itanium-prosessorer.

Intel vil på ulike måter gjøre det rimeligere å produsere serversystemer basert på selskapets Itanium-prosessorer.

Servere basert på Intels Itanium-prosessorer koster mange penger. Så mye penger at slike maskiner for mange bedrifter er en utenkelig investering. Dette, i tillegg til at ytelsen forbundet med kjøring av 32-bits programvare på Itanium-systemene har vært et problem, har ført til at salget av Itanium-systemer er svært begrenset. I fjor solgte Intel omtrent 100.000 Itanium 2-brikker, noe som er lavt sammenlignet de flere millioner Xeon-brikkene som ble levert. Xeon er Intels brikker for mindre servere og arbeidsstasjoner.

Problemet med kjøring av 32-bits programvare på Itanium skal Intel nå ha løst gjennom IA-32 Execution Layer, et operativsystemtillegg som oversetter koden i 32-bits programvare til ren Itanium-kode.

Les mer her:

Intel løser ytelses-problem

Intel forsøker nå også å gjøre noe med prisproblematikken, slik at Itanium-systemer i 2007 ikke vil koste mer enn tilsvarende utstyrte Xeon-systemer. Dette vil kunne føre til at Xeon fases ut etter 2006, slik at Itanium-brikkene også vil brukes i de mindre kraftige serversystemene.

Ifølge News.com er det ikke selve prosessorene som gjør at de Itanium-baserte systemene er dyrere enn tilsvarende Xeon-systemer. De rimeligste Itanium-prosessorene koster ikke så mye mer enn Xeon-brikkene, det er kostnadene forbundet med byggingen av resten av systemet som gjør at Itanium-systemene er så mye dyrere.

På mange måter er det snakk om en ond sirkel, for det relativt lave salget av Itanium-systemer gjør at prisen på komponentene tilpasset disse systemene, er høy på grunn av lav produksjon av disse komponentene. Dette gjelder blant annet brikkesettene på hovedkortene.

Ifølge News.com ser Intel nå på muligheten for å ha felles brikkesett og andre komponenter for både Itanium og Xeon, noe som i langt større grad vil gjøre komponentene for Itanium-systemer masseproduserte.

Selv om de rimeliste Itanium-prosessorene ikke koster stor mer enn Intels Xeon-brikker, er saken en helt annen for de kraftigste Itanium-brikkene. Disse er gjerne utstyrt med svært mye hurtigminne, noe som tar stor plass i brikken og dermed koster mye å produsere. Det største Itanium-brikkene har i dag 6 MB hurtigminne, men allerede neste år ventes det å komme versjoner med opptil 24 MB hurtigminne (Montecito). Noe senere vil Intel lansere Tukwila, en versjon av Itanium med flere prosessorkjerner i den samme silisiumbrikken. Disse kjernene skal ifølge News.com være mindre enn Xeon-kjernene, noe som betyr lavere produksjonskostnader per kjerne.

Til toppen