Lover smartmobiler til 20 dollar stykket

Likevel kraftigere enn den første iPhone-en.

Lover smartmobiler til 20 dollar stykket
Prisutviklingen for lavpris smartmobiler siden januar 2013. Bilde: ARM

Mange aktører har som mål å gi mange flere av verdens innbyggere tilgang til internett. Smartmobiler anses som et sentralt middel for å kunne nå de neste milliardene, men fortsatt er slike enheter for dyre for svært mange.

Men nå ser det ut til at til at denne terskelen kommer til å bli betydelig lavere. Under konferansen ARM Tech Day 2014 i Austin, som tilsynelatende bare ExtremeTech og AnandTech har rapportert fra, viste ARM fram en oversikt over prisutviklingen til lavpris-modeller med Android. Utgangspunktet var en enhet med én Cortex-A5-kjerne og 2.5G-støtte, altså uten støtte for 3G eller nyere mobilteknologier.

I januar 2013, under Mobile World Congress, presenterte Lenovo en slik enhet til 60 dollar. I oktober samme år var prisen for en slik enhet, fra en «white-label»-leverandør, sunket til 35 dollar. I dag ligger prisen på enkle Firefox-telefoner på mellom 25 og 33 dollar, avhengig av minnemengde. Men ARM mener at man vil se smartmobiler til så lav pris som 20 dollar allerede om noen få måneder.

AnandTech skriver at det verdt å merke seg at en Cortex-A5-brikke er kraftigere enn ARM11-brikken som satt i den opprinnelige iPhone-modellen som kom i 2007.

ARM mener at dette vil bidra til at markedet for smartmobiler og nettbrett med lav eller middels pris – 150 dollar eller lavere – vil dobles innen 2018, til 2,5 milliarder enheter per år.