Lover solid fartsøkning med oppgradert MySQL

Første store utgivelse på mer enn to år.

Lover solid fartsøkning med oppgradert MySQL
MySQL 5.7 har mange nyheter å by på, inkludert bedre ytelse.

Oracle kunngjorde i går at MySQL 5.7 er klar for lansering og vil bli tilgjengelig for nedlastning mandag i neste uke.

En av de største nyhetene er at i alle fall visse typer spørringer kan utføres langt raskere enn tidligere. I den aktuelle ytelsestesten som Oracle framhever, SysBench Read-only Point-Selects, greier MySQL 5.7 å håndtere 1,6 millioner spørringer per sekund med 1024 samtidige forbindelser.

Dette skal være tre ganger så mange som det er mulig å oppnå med MySQL 5.6 på samme system. Oracle har dog ikke oppgitt i pressemeldingen hva slags system denne testen er gjort på.

Oracle har tidligere forklart at ytelsesforbedringene blant annet skyldes bedre ytnyttelser av systemer med mange kjerner og SSD-er.

Bakgrunn: Lover kraftig forbedret MySQL-ytelse

Mange forbedringer

Det loves også forbedringer på en rekke andre områder, inkludert skalerbarhet, tilgjengelighet og administrasjonsmuligheter.

Blant annet er det nå mulig å replikere flere master-servere mot den samme slaven, samt innebygd støtte for JSON-relaterte funksjoner og en egen JSON-type, hvor dataene er lagret i et internt binærformat som skal gi raskere lesetilgang. 

Nytt er også MySQL Router, som ifølge Oracle skal gjøre applikasjonsutvikling enklere ved å rute spørringer til MySQL-databaser på en intelligent måte. Det skal også bidra til bedre ytelse og oppetid.

En ny dynamisk kostnadsmodell for MySQL optimizer skal bidra til bedre ytelse og brukerkontroll over spørringer, spesielt der hvor det er mye bruk av join.

Les også: Webgigantene lager egen MySQL-utgave 

Større datamengder

– MySQL 5.7 tilbyr et bredt spekter av innovasjoner som lar utviklere, databaseadministratorer og DevOps-team bygge og administrere neste-generasjons web- og nettsky-applikasjoner som kan prosessere enda større datamengder, sier Tomas Ulin, visepresident for MySQL Engineering hos Oracle, i en pressemelding.

– MySQL 5.7 bygger på Development Milestone-utgivelser som har gjort det mulig for brukere å vurdere, teste og tilby tilbakemeldinger under utviklingsprosessen. Som et resultat har denne utgivelsen blitt en samarbeidsprosess som involverer mange medlemmer i MySQL-fellesskapet, sier Ulin.

En oversikt over langt flere av nyhetene i MySQL 5.7, finnes her.

Selv om MySQL er originalen, finnes det flere avleggere som utvikles i uavhengige prosjekter. MariaDB er nok den mest kjente, mens Amazon Aurora trolig er den nyeste.

Les også: MariaDB får innebygd tabellkryptering