Lover større og raskere flash-disker

Mer effektivt produksjon av flashminne gjør det snart mulig å lage flash-disker med doblet kapasitet.

Lover større og raskere flash-disker

Mer effektivt produksjon av flashminne gjør det snart mulig å lage flash-disker med doblet kapasitet.

Samsung annonserte denne uken at selskapet snart skal starte produksjon av 16 gigabits NAND-flashminne-enheter basert på 50 nanometers prosessteknologi. Dette skal skje i løpet av dette kvartalet.

NAND-flash kan blant annet benyttes i SSD-er (Solid State Disk), som gjerne er rene flashminne-enheter som kan erstatte harddisker i 1,8-tommers formatet. Disse tilbys i dag i størrelser på inntil 32 GB, men det ventes at Samsungs nye NAND-enheter vil føre til en dobling av denne kapasiteten. Det vil trolig også føre til lavere pris på slike enheter. Samsung planlegger å komme meg 32 gigabits NAND-flashminne til høsten, basert på 40 nanometers prosessteknologi. Det vil i enda større grad føre til at SSD-er kan bli et produkt for andre enn spesielt interesserte.

NAND-flashminnet Samsung nå skal sette i produksjon, har en flernivå celledesign med en sidestørrelse på 4 kilobytes, noe som er dobbelt så stort som i konvensjonelle brikker. Dette skal kunne doble lesehastigheten og øke skrivehastigheten med 150 prosent.

En av Samsungs konkurrenter på dette markedet, SanDisk, annonserte i dag en ny SSD for bærbare PC-er med kapasitet på 32 GB. Selskapet oppgir at bærbare PC-er utstyrt med denne enheten i stedet for en harddisk, vil koste omtrent 600 dollar ekstra i dette halvåret.

Testresultatet SanDisk oppgir, forteller at SSD-en har en vedvarende leserate på 64 megabytes per sekund og en at den kan utføre 7000 vilkårlige I/O-operasjoner per sekund, hver på 512 bytes. Dette er ifølge selskapet mer enn 100 ganger raskere enn de fleste harddisker.

Den største fordelen med SSD-er er nok likevel betydelig lavere effektforbruk. SanDisks SSD forbruker 0,4 watt ved aktiv bruk. Dette skal være under halvparten av det en typisk bærbar harddisk i samme format forbruker.

Til toppen