BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lover stort ytelsessprang med ny Xeon

Intel med selskapets første prosessor med åtte kjerner.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. mars 2010 - 10:46

Samme uke som AMD lanserte sine 12-kjernede Opteron-prosessorer, kommer Intel - tilsynelatende noe forsinket - med selskapets første åttekjernede Xeon-prosessorer, også kjent som Nehalem-EX. Selv om åtte er færre enn tolv, lover Intel rekordhøy ytelse med den nye prosessorserien, som er basert på 45 nanometers prosessteknologi.

Kort oppsummert skal den nye Xeon 7500-serien gi et gjennomsnittlig ytelsessprang på 200 prosent sammenlignet med Xeon 7400-serien. De nye prosessorene skal være egnet for serverkonfigurasjoner fra to til åtte sokler. Dette gjøres mulig med Intel QuickPath Interconnect-teknikken (QPI), en punkt-til-punkt-forbindelse med båndbredde på opptil 25,6 gigabyte per sekund. Med tredjeparts nodekontrollere kan antallet prosessorer per system økes til 256.

Intel skal også ha utstyrt de nye Xeon-prosessorene med 20 nye former for RAS-funksjonalitet (reliability, availability and serviceability) som tidligere bare har blitt tilbudt i RISC-prosessorer og Intels egne Itanium-prosessorer. Blant annet støttes Machine Check Architecture (MCA) hvor maskinvaren samarbeider med operativsystem og kontrollsystemet for virtuelle maskiner for å gjenoppstå etter systemfeil som ellers ville ha vært fatale.

Xeon 7500-serien har opptil åtte ganger så høy minnebåndbredde som 7400-serien og støtter fire ganger så mye minne med 16 minnespor per prosessor. Dette betyr ifølge selskapet at et system med fire prosessorer kan støtte én terabyte med minne, dersom det brukes minnemoduler på 16 gigabyte. Minnemoduler med 32 gigabyte kapasitet kommer trolig på markedet i løpet av våren.

Intel Xeon 7500-serien ved lanseringen.
Intel Xeon 7500-serien ved lanseringen.

Den høyest klokkede modellen, Xeon X7542, har ikke støtte for Hyper-Threading.

Ifølge Intel skal over 50 ulike serverleverandører ta i bruk de nye prosessorene, som i utgangspunktet må benyttes sammen med brikkesettet Intel 7500 Chipset.

Xeon E7520 er den billigste modellen med en veiledende pris på 856 dollar. Xeon X7560 er den dyreste modellen. Denne koster 3692 dollar - 2,66 ganger så mye som AMDs dyreste Opteron-prosessor.

Vi har foreløpig ikke sett noen uavhengige ytelsestester av Intels nye prosessorer, men selv den litt eldre Xeon X5650 gjør det bra i konkurransen med 12-kjernede Opteron 6174, ifølge bit-tech.net.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.