BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lover tidoblet harddisk-kapasitet

Fujitsu har utviklet en laserbasert teknikk som dramatisk skal kunne øke lagringstettheten i harddisker.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. nov. 2006 - 10:33

Behovet for mer harddiskplass vil trolig aldri finne noen grense. Dette gjør at harddiskprodusentene må jobbe hardt for å finne nye teknologier som kan bidra til å øke kapasiteten.

Fujitsu annonserte denne uken at selskapet har utviklet et lagdelt, optisk element for termisk støttet magnetisk lagring. Ved å bruke det optiske elementet, var Fujitsus teknikere i stand til å oppnå en optisk punktstørrelse på under hundre nanometer. Elementet vil dermed kunne gjøre det mulig å ta i bruk harddiskbasert lagringsteknologi med en lagringstetthet på én terabit per kvadrattomme.

Med tanke på at Seagate i går annonserte at selskapet hadde satt ny rekord med en lagringstetthet på 101 gigabit per kvadrattomme, vil Fujitsus løsning utgjøre en revolusjon dersom den kommer på markedet i løpet få år. Selskapet har dog ikke oppgitt noe tidspunkt for kommersialisering.

For at Fujitsus metode skal fungere, må de optiske elementene lages i forbindelse med produksjonen av harddiskens magnetiske hoade. Strålen fra elementet må kunne fokuseres til et svært lite punkt, og laseren må være kraftig nok til å varme opp punktet, slik at man oppnår enklere lagrings på magnetiske medier med høy koersitivitet, som er et mål på hvor intenst magnetfelt som behøves for slette den magnetiske tilstanden i punktene hvor data er lagret i. Ved hjelp av varme kan koersitiviteten til materialet reduseres.

Problemet er at små, magnetiske jernkorn har lett for å miste den magnetiske ladningen igjen hvis de kjøles ned langsomt. Ifølge Betanews har Fujitsu derfor også innført en kjøleenhet som raskt kan redusere temperaturen til det aktuelle punktet. Da skal tilstanden kunne bevares over lang tid.

Med det spesielt designede, optiske elementet, har Fujitsu vært i stand til å oppnå en punktstørrelse på 88 x 60 nm med 17 prosent optisk effektivitet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.