Lover trådløs TV i hjemmet

Produkter basert på en ny, trådløs teknologi som kan frigjøre TV-en fra antenneledningen, ventes innen ett år.

Produkter basert på en ny, trådløs teknologi som kan frigjøre TV-en fra antenneledningen, ventes innen ett år.

En relativt ny, trådløs teknologi med nok båndbredde til å levere kabeltv-signaler fra en adapter på veggen til et TV-apparat et eller annet sted i huset, vil komme på markedet senest i begynnelsen av 2005. Dette skriver Reuters.

Det er to konkurrarende grupper som forsøker å få standardisert Ultrawideband eller UWB, som teknologien kalles, gjennom IEEE.

Den ene grupper, Multiband-OFDM Alliance (MBOA), er en industrigruppe med mer enn 50 medlemmer, blant annet Texas Instruments, Nokia, Intel og Samsung Electronics. Løsningen til MBOA er basert på OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing).

På den andre siden står Motorola, som basere sin løsning på DS-CDMA-teknologien (Direct Sequence Code Division Multiple Access).

Nylig stemte IEEE over et forslag om ta i bruk MBOAs teknologi i IEEE-standarden 802.15.3a, men forslaget skal ikke ha oppnådd det tilstrekkelig flertallet. Det ryktes om at Motorola har forsøkt å blokkere godkjennelsen MBOAs løsning.

Begge parter vil fortsette å utvikle løsningene uavhengig av IEEE, skriver UltrawidebandPlanet.com.

Derfor vil nå MBOA opprette en interessegruppe (SIG) som skal markedsføre MBOAs løsning.

Ultrawideband sender med mindre effekt enn dagens trådløse nettverk, også kjent som WLAN, men skal kunne sende langt større mengder data. Dette inkluderer også streaming video.

Foretningsutvikler Jeff Harris i teknologiselskapet General Atomics, som er blant medlemmene i MBOA, sier til Reuters at en dekoder eller set-top-boks for kabel- eller satellitt-TV utstyrt med teknologien vil kunne sende video til enhver TV i nærheten som er utstyrt for mottak av UWB. Men teknologien skal også kunne brukes i stedet for kabler for å overføre digital video fra et videokamera til en PC, eller å erstatte mange kabler i bedrifters datasentra.

- Eksisterende, trådløse teknologier som WLAN og Bluetooth tilbyr lignende funksjonalitet, men er ikke i stand til å håndtere så store filer som digital video, sier Harris.

MBOAs medlemmer planlegger å starte produksjon av testbrikker i fjerde kvartal av 2004 og integrerte moduler i det første kvartalet av 2005. De første produktene basert på teknologien ventes å komme på markedet i andre kvartal av neste år.

Motorola planlegger derimot å starte produksjon av selskapets UWB-brikkesett, som selskapet kjøpte av XtremeSpectrum i fjor høst, allerede dette kvartalet, slik at de vil kunne brukes konsumentelektronikkprodukter mot slutten av 2004.

Til toppen