BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lover turbolinje til spottpris

En datalinje som alltid er åpen, fem ganger raskere enn ISDN, til noen tusenlapper i året. Dette lover det norske selskapet Comuniq etter å ha signert en samarbeidsavtale med den franske telegiganten Alcatel.

Einar Ryvarden
3. juni 1999 - 06:00

Det norske teknologiselskapet Comuniq inngikk i går en samarbeidsavtale med telegiganten Alcatel som til våren neste år kan gi norske bedrifter og privatperson Internett-linjer til spottpris. Teknologien skal gi Internett-tilgang og andre tjenester over strømlinjer som et alternativ til Telenors telefonlinjer.

Det lille Stavanger-selskapet er ikke alene om å ha laget teknologi som kan sende datasignaler på toppen av 230 volts spenning, men selskapet påstår at de har utviklet en mer effektiv teknologi enn de store internasjonale konkurrentene. Mot seg har de giganter som Nortel og Ascom.

- Vår teknologi utnytter frekvensbåndet du har lov til å bruke i Europa tre til fem ganger bedre enn konkurrentene, sier Steinar Kolnes, grunnlegger av og største aksjonær i Comuniq til digi.no.

Foreløpig har teleorganisasjonen Cenlec satt strenge begrensinger for dataoverføring på strømkabler, men Kolnes forteller at deres utstyr til å begynne med vil gi en fart på 300 kilobits per sekund, rundt fem ganger raskere enn en ISDN-linje. Dette er nok til å gi helskjerm video i VHS-kvalitet på en PC. Etter hvert mener Kolnes at de skal kunne øke farten til 1 Mbit.

Comuniq har bare 30 ansatte og har derfor signert en avtale med den franske telegiganten Alcatel om å ferdigstille sin teknologi. Comuniq er ingen nykommer - selskapet ble startet i 1985 og har levert blant annet løsninger som driver Telenors nummeropplysning. Selskapet lager også produkter for IP-basert telefoni, noe som har fått finanskjendisene Øystein Tvenge og Arthur Olafsen til å skyte inn penger.

Muligheten til å levere Internett over strømkabel åpner en alternativ vei rundt Telenor. Strømkabel er det eneste alternativ til telefonlinjen hvis man ønsker å tilby Internett til alle husstander og bedrifter. En lang rekke leverandører, energiverk og telekommunikasjonsselskaper verden over planlegger derfor å installere Internett-rutere i lokale transformatorstasjoner. Derfra vil de over strømkablene kunne gi bredbåndstilgang for rundt 50 husstander fra hver stasjon. Stasjonene knyttes til Internett med bredbåndslinjer.

Med Comuniqs teknologi skal Alcatel produsere både transformatorboksene og hussentralene kundene skal ha hjemme. Boksene brukere ADSL-protokollen som også Telenor eksperimentere med. De to selskapene skal også samarbeide med det Stavanger-baserte energiselskapet Lyse Energi som har arbeidet sammen med Comuniq i halvannet år. (Se tidligere sak i høyre marg)

- Hussentralen vil la kundenes telefoner, PC-er, surfebokser og annet utstyr dele Internett-linjen. Vi har ikke satt prisene enda, men den vil koste under 2000 kroner. Med slike priser vil energiverk eller teleselskaper kunne tilby 300 Kbps-linje til noen tusen kroner i året, sier Kolsnes til digi.no. Kolnes påpeker at i tillegg til farten, får kundene en linje som er oppe hele tiden, til fri bruk.

Dette åpner helt nye muligheter for å ta inn musikk, video, nyheter og bruke Internett som oppslagsverk i daglig liv.

Alcatel og Comuniq forteller at de snakker med en rekke norske energi- og teleselskaper, men vil ikke ut med hvem. Kolsnes påpeker at både enkelte energiverk, allianser som Eltele og Enitel eller konkurrenter til Telenor som selv har kabler direkte inn til kundene er potensielle kunder.

- Vi regner med at Alcatel skal kunne starte salget i mai/juni neste år, forteller Comuniq-gründeren. Han vil ikke røpe noen detaljer fra avtalen med den franske telegiganten, men forteller at Alcatel har lovet dem å markedsføre produktene over hele verden.

Comuniq omsatte bare for 7,5 millioner kroner og tapte det dobbelte i 1998, et år Kolnes karakteriserer som et investeringsår.

- Det er mulig vi skal foreta en emisjon i nær fremtid for å kunne trykke litt hardere på gasspedalen, sier Kolnes.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.