BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lover unik funksjonalitet i ny PostgreSQL

Versjon 9.1 av databasesystemet er klar.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. sep. 2011 - 13:05

Versjon 9.1 av det åpen kildekodebaserte databasesystemet PostgreSQL ble lansert i går. Dette er den 23. utgivelsen av PostgreSQL på 25 år. Den nye versjonen innfører en hel del ny funksjonalitet, hvorav enkelte ting ikke skal finnes i konkurrerende systemer.

Synkron replikering, fremmedtabeller, valg av kollasjonering per kolonne, spørringer i andre databasesystemer ved hjelp av Foreign Data Wrappers, ikke-loggete tabeller, K-Nearest-Neighbor-indeksering, og «Writeable Common Table Expressions» er noen av nyhetene.

Den viktigste nyheten er trolig synkron replikering, som sørger for at transaksjoner ikke bare bekreftes av masterserveren, men også at en standby-server, noe som skal begrense faren for datatap ytterligere. Men denne funksjonen fører til at hver av transaksjonene tar lengre tid.

Ifølge PostgreSQL Project er PostgreSQL 9.1 det eneste databasesystemer som støtter sykron replikering på transaksjonsnivå, noe som gjør at brukerne for hver enkelt transaksjon kan velge mellom responstid og datasikkerhet.

Ikke-loggete tabeller kan benyttes når ytelsen er viktigere bestandigheten til dataene. Ifølge PostgreSQL Project skal man kunne oppnå opptil ti ganger bedre ytelse ved å fjerne loggingen. Potensielle bruksområder inkluderer data knytte brukerøkter på weben, sanntids logging, ETL (Extract, transform and load) og midlertidige tabeller for funksjoner.

Støtten for nevnte «Writeable Common Table Expressions» innebærer at man kan oppdatere flere relaterte poster med ved å bruke bare én enkelt setning, hvor resultatene fra én spørring brukes til å kjøre en ny spørring. Da skal man kunne oppdatere rekursivt, hierarkisk, på tvers av fremmednøkler eller på mer kreative måter, lover PostgreSQL Project.

– PostgreSQL 9.1 tilbyr noen av de mest avanserte enterprise-egenskapene til noen åpen kildekode-database, og støttes av et levende og innovativt ferlleskap med kundesuksess som har blitt bevist. PostgreSQL er godt posisjonert for bygging og kjøring av applikasjoner i nettskyen, sier Charles Fan, forskning- og utviklingssjef i VMware, i en pressemelding.

En mer detaljert oversikt over nyhetene i PostgreSQL 9.1 finnes her.

Den nye versjonen er tilgjengelig fra denne siden, både som kildekode og i kompilerte utgaver til FreeBSD, Linux, Mac OS X, Solaris og Windows.

I likhet med MySQL, tilbys PostgreSQL som en kommersiell løsning med support. Selskapet som har satset mest på dette, er trolig EnterpriseDB, som tilbyr egne produkter basert på PostgreSQL. I Norge tilbyr blant annet Redpill Linpro supporttjenester for PostgreSQL.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.