UTVIKLING

Lover vakrere grafikk i Chrome 12

Åpner for raskere visning av avansert webinnhold.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. mai 2011 - 08:49

Google kom i går med en oppdatert betautgave av Chrome 12. Den inkluderer ny funksjonalitet på flere ulike områder.

Blant nyhetene er en utvidelse av nettleserens evne til å utnytte pc-ens grafikkprosessor til å vise webinnhold. Støtten for maskinvareakselerert 3D CSS er nå ferdig implementert. Dette skal blant annet gi bedre ytelse når en utvikler har valgt å bruke 3D transformasjoner i CSS til å posisjonere elementer på websiden i et tredimensjonalt rom.

Google lover også tryggere nedlasting av filer og vil varsle brukeren før visse typer ondsinnede filer blir lastet ned. Dette tar utgangspunkt i samme teknologi som den Google lenge har brukt for å for å advare brukere mot ondsinnede nettsteder. De samme dataene er også tilgjengelige for andre nettlesere gjennom Safe Browsing API-et. Dette benyttes også av Firefox og Safari.

Chrome 12 vil gjøre det enklere for brukerne å slette data som Adobe Flash Player i blant legger igjen i lokale datalagre på brukerens maskin. Dette kalles for Flash Local Shared Objects (LSOs) og har tidligere bare vært mulig å slette via dette panelet på Adobes nettsted. Fra og med Chrome 12 vil dataene også kunne slettes fra innstillingene til denne nettleseren.

Dette gjøres mulig ved hjelp av et programmeringsgrensesnitt som kalles for NPAPI ClearSiteData API, og som innføres med Flash Player 10.3. Forøvrig kan Internet Explorer 8 og nyere bruke dette API-et til å slette Flash-cookies.

Google lover også bedre støtte for skjermlesere, som benyttes av mange blinde og svaksynte. Dette er en type programvare som beskriver innholdet på skjermen ved hjelp av talesyntese eller blindeskrift. Chrome 12 skal ha fått innledende støtte for mange skjermlesere, inkludert JAWS, NVDA og VoiceOver.

Google vil med Chrome 12 også ta farvel med plugin-teknologien Gears, som i en periode gjorde det mulig for nettsteder å tilby funksjonalitet som det ikke fantes støtte for i HTML. Med utviklingen av HTML5 har dette endret seg, slik at det meste av det Gears tilbød av funksjonalitet, nå bygges direkte inn i nettleserne.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.