Lovet gratis Windows 10 til «alle»

Men så trakk Microsoft løftet tilbake.

Lovet gratis Windows 10 til «alle»
Windows 10 blir en gratis oppgradering for mange, men trolig ikke for så mange som Microsoft antydet før helgen. Bilde: Microsoft

Microsoft skapte en del bølger i diverse internett-fora i helgen etter at selskapet på fredag publiserte et blogginnlegg hvor det gikk klart fram at alle som deltar i selskapet Insider-program for Windows 10, vil motta den ferdige Windows 10-utgivelsen som en oppdatering, og at denne vil forbli aktivert.

Forfatteren av blogginnlegget, Gabe Aul, bekreftet dette senere i en tvitring.

Noe skjæres bort: Dette mister du med Windows 10 

Ikke krav om nyere Windows

Begge deler ble raskt tolket som at Microsoft nå har endret forutsetningen for å få tilgang til en gratis Windows 10-lisens. For det Aul presiserer i tvitringen, sier ingenting om at man må ha Windows 7 eller nyere fra før.

Dermed var det en del som nå trodde de skulle få en gratis Windows 10-lisens til for eksempel sin Mac, sin Windows Vista-pc eller sin Linux-pc, bare ved å delta i Windows Insider-programmet for Windows 10.

Endret teksten

Men nå ser det ut til at Microsoft har tatt munnen litt for full. Blogginnlegget ble i løpet av helgen endret slik at det ikke lenger gir noe løfte om at den ferdige Windows 10-installasjonen, som skal være klar den 29. juli, vil forbli aktivert.

Nå skal det sies at Aul allerede i den opprinnelige utgaven av blogginnlegget skrev at bare de som kjører Genuine Windows 7 eller Windows 8.1 kan oppgradere til Windows 10 som en del av gratisprogrammet. Men dette forutsetter ikke at man har vært med i Windows Insider-programmet.

Neowin har her en kopi av det opprinnelige avsnittet i blogginnlegget, som senere ble endret. Etter det digi.no kjenner til, har ikke Microsoft eller Aul kommentert endringen. Kommentarfeltet til blogginnlegget har blitt stengt.

Les du denne? Dette er en Windows 10-pc 

Microsoft-konto

Blogginnlegget til Aul handler egentlig om i hvilke tilfeller man må bruke en Microsoft-konto for å oppgradere til Windows 10. Dette er nødvendig for å delta i Windows Insider-programmet, men ikke for å oppgradere fra Windows 7 eller 8.1 på vanlig måte.

Det opplyses forøvrig at Windows Insider-programmet vil fortsette også etter lanseringen av Windows 10, og at nettleseren i neste Windows 10-bygg vil skifte navn fra Project Spartan til det offisielle Microsoft Edge.

Analytikere: Tror Windows 10 vil bremse pc-salget