Lovlig fildeling skal selge musikk

En ny fildelingstjeneste tilby lovlig musikk fra tre av de fire største plateselskapene i verden.

En ny fildelingstjeneste tilby lovlig musikk fra tre av de fire største plateselskapene i verden.

Universal Music Group, Sony BMG Music Entertainment og Warner Music Group er enige om å gjøre musikk selskapene tilbyr tilgjengelig for deling og salg via en nye fildelingstjeneste. Tjenesten har som mål å lokke musikktilhengere vekk fra rivaliserende tjenester hvor utvekslingen av musikk foregår helt fritt.

Ifølge Associated Press har de tre selskapene lisensiert sine musikkataloger til Wurld Media. Sistnevnte planlegger å lansere en ny fildelingsprogramvare, med navnet Peer Impact, tidlig neste år.

Detaljer om programvaren eller prismodellen er foreløpig ikke blitt offentliggjort, men Wurld Media oppgir at brukerne skal kunne kjøpe og dele musikk, video og annet innhold, samtidig som at tjenesten sørger for at artister og rettighetshavere mottar den kompensasjonen de skal ha for hver fil som deles i nettet. Tjenesten vil kun distribuere media som er lisensiert eller offentlige. Den vil, i hvert fall fra begynnelsen av, ikke være tilgjengelig for brukere utenfor USA.

Ifølge Associated Press er ikke Peer Impact den eneste lovlige fildelingstjenesten som er under utvikling. Universal har lisensiert musikk til Shawn Fanning, mannen bak den opprinnelige Napster. Fanning arbeider med en teknologi som skal filtrere vekk uautoriserte musikkfiler fra å bli omsatt over fildelingsnettverk.

    Les også:

I tillegg skal Sony BMG være i samtaler med en ny tjeneste som kalles Mashboxxx. Denne skal etter planen lanseres i januar og ventes å ta i bruk teknologi som blokkerer brukere som forsøker å utveksle musikk uten tillatelse.

Om disse tjenestene på noen måte vil kunne redusere den ulovlige fildelingen, er det ulike meninger om.

- Folk som ønsker å kjøpe musikk har en rekke lovlige alternativer nå som fungerer ekstremt bra, og folk som ønsker å dele musikken kan gjøre dette gratis, sier Josh Bernoff, analytiker ved Forrester Research, til Associated Press.

- Denne tanken om å tjene penger på P2P - den reduserer båndbreddekostnadene, men når alt kommer til alt er det like sannsynlig at den vil slå an, mener Bernoff.

Til toppen