TELEKOM

LTE er IKKE «4G»

Et vedtak i Den internasjonale teleunionen ITU presiserer hva «4G» egentlig er.

21. okt. 2010 - 11:17

De siste årene har digi.no jevnlig blitt kritisert av blant annet teleanalytiker John Strand fordi vi, i likhet med «alle andre», har betegnet LTE som en teknologi for 4G, altså fjerde generasjonsmobil. Strands synspunkter er oppsummert i denne rapporten: Pardon me but 4G does not exist.

Strands argument er at LTE bygger på standarden IMT-2000 fra Den internasjonale teleunion ITU. Det er derfor en 3G-teknologi.

Noen har tatt følge av dette, og betegner LTE som «3,9 G», for å framheve den store båndbreddegevinsten LTE faktisk tilbyr i forhold til vanlig 3G. digi.no har derimot valgt, for enkelhets skyld, å runde av oppover, i påvente av et endelig vedtak i ITU.

ITU melder i dag at deres standardiseringskomité innen radio (ITU-R) er ferdig med å granske seks ulike forslag til teknologi for deres definisjon av 4G, offisielt kjent som IMT-Advanced (IMT står for «international mobile telecommunication»). Hos ITU er altså 3G lik IMT-2000, mens 4G er lik IMT-Advanced.

To av de seks kandidatene ble funnet verdige, og skal nå offisielt sertifiseres som 4G. ITU-R er overbevist om at de tilfredsstiller kravene i IMT-Advanced, selv om ingen av dem er helt ferdige ennå.

De to «ekte 4G» teknologiene er henholdsvis LTE-Advanced og WirelessMAN-Advanced.

Komiteens vedtak skal formelt ratifiseres i løpet av november. Det ventes ingen motstand.

LTE-Advanced er også kjent som «LTE Release 10 & Beyond», og er fremmet av 3GPP (Third Generation Partnership Project) som representerer teleoperatører. Som det går fram av navnet er teknologien en videreføring av LTE. Vedtaket i ITU-komiteen innebærer at LTE-Advanced, i motsetning til LTE, tilfredsstiller krav til båndbredde over 100 megabit per sekund.

Formelt sett innebærer ITU-vedtaket at det er misvisende av for eksempel Netcom og Telenor å markedsføre vanlig LTE som en 4G-teknologi.

WirelessMAN-Advanced er en kommende IEEE-standard i familien 802.16, ellers kjent som Wimax. En annen betegnelse for WirelessMAN-Advanced er IEEE P802.16m. Tillegget «m» viser til at teknologien er beregnet på bruk i mobile klienter, i motsetning til den delen av Wimax-familien som krever stasjonære antenner og som utgjør et trådløst alternativ til xDSL og annen fast bredbånd.

Tendensen i dag er at mobiloperatører satser på LTE, og kan følgelig ventes å velge LTE-Advanced framfor WirelessMAN-Advanced.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.