OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Lucas fant 37 år gammelt påskeegg i den første versjonen av Windows: – Jeg vet ikke hvordan jeg trigget det

– Jeg vet fortsatt ikke helt hvordan jeg trigget det.

Påskeegget som ble funnet i Windows 1.0 nesten 37 år etter det ble sluppet inneholder en liste over utviklerne som jobbet på operativsystemet.
Påskeegget som ble funnet i Windows 1.0 nesten 37 år etter det ble sluppet inneholder en liste over utviklerne som jobbet på operativsystemet. Foto: Lucas Brooks
14. apr. 2022 - 05:00

37 år etter Windows 1.0 ble lansert, har noen funnet et påskeegg i det eldgamle operativsystemet. Det skriver Techradar.

– Selvfølgelig gjorde Microsoft en svært god jobb da de skjulte det. Jeg vet fortsatt ikke helt hvordan jeg trigget påskeegget. Jeg patcet noen filer da det dukket opp, skriver finner, Lucas Brooks, på Twitter.

November 1985

Det første Windows-operativsystemet ble lansert i november 1985, og var Microsofts første forsøk på å skape et operativsystem med grafisk grensesnitt og funksjonalitet for å kjøre flere programmer samtidig. 

Operativsystemet inkluderte drivere for skjermkort, mus, tastatur, seriell kommunikasjon og skriver.

Windows 1.0 har av mange blitt beskylt for å være et vindusmiljø som er bygd dirkete på MS-DOS, men dette er ikke riktig ifølge Wikipedia. 

– Man må ta med i betraktningen at operativsystemet var designet for å være et grafisk brukergrensesnitt for programmer heller enn å være et fullt utbygd operativsystem, heter det i artikkelen som beskriver operativsystemet.

Påskeegget som er oppdaget er en liste over utviklerene som jobbet med operativsystemet. 

Første på 1960-tallet

Påskeegg-begrepet ble første gang tatt i bruk i datasammenheng i 1979 av utviklingsdirektør Steve Wright i Atari. Han brukte utrykket til å beskrive en gjemt melding i spillet «Adventure».

Selskapet var allikevel ikke de første som hadde gjemt beskjeder i programkoden. Det ble gjort så tidlig som på slutten av 60-tallet i programkoden til PDP-6- og PDP-10-maskinene.

Her dukket det opp et påskeegg om du prøvde å lage filen «love» ved hjelp av kommandoen «make love». Da responderte nemlig programmet med «not war?» før filen ble opprettet.

Påskeegget i Windows 1.0 var kryptert i en bitmap-fil i operativsystemet. Den mest kjente utvikleren gjemt i filen er kanskje Gabe Newell. 

Han jobbet i Microsoft fra 1983 til 1996 før han sluttet og startet spillselskapet Valve - hvor han i dag fortsatt er den kjente spillutviklerens administrerende direktør. 

Tesla Optimus 2.
Les også

Teslas nye robot kan bli et av selskapets viktigste produkter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.