Lucent og NTT sammen om testsenter for Softswitch

Softswitch er et nylig kunngjort Lucent-produkt, beregnet på operatører som ønsker maksimal fleksibilitet i implementeringen av Internett-protokollen (IP) over ATM-nettverk. NTT er Japans ledende teleoperatør.

Softswitch er et nylig kunngjort Lucent-produkt, beregnet på operatører som ønsker maksimal fleksibilitet i implementeringen av Internett-protokollen (IP) over ATM-nettverk. NTT er Japans ledende teleoperatør.

- Stadig mer av verdien av våre nye produkter ligger i programvaren, og programvare er en av fire store vekstsektorer innen telekom, ved siden av trådløse nettverk, optiske nettverk og halvledere, sier toppsjef Richard McGinn i Lucent.

- Softswitch er det nye produktet der denne tendensen vises klarest.

ATM er i sitt vesen et kretssvitsjet nettverk. Det stiller spesielle problemer når ATM skal formidle pakkesvitsjet data etter

Internett-protokollen. Hensikten med Softswitch er å løse denne utfordringen på en måte som gir brukeren - teleoperatøren - maksimal fleksibilitet i å rekonfigurere segmenter i tråd med innføringen av nye tjenester. Etter hvert som stadig mer tale også forventes å gå over IP, forventes Softswitch å bli et svært viktig produkt for Lucent.

Avtalen med den japanske operatøren, nærmere bestemt med datteren NTT Communicationware Corporation (NTT Comware), forplikter NTT til å bygge en forsøksinstallasjon i Makuhari i den japanske provinsen Chiba, der partene kan samarbeide om å teste ut Lucents IP-applikasjoner, i første rekke Softswitch. Lucent skal levere Softswitch til installasjonen i løpet av fjerde kvartal i år.

Lucent ble utskilt fra AT&T for fire år siden, og viderefører spissteknologien assosiert med Bell Labs. Ifølge McGinn skal Lucent fortsatt satse på spissteknologi, og på virksomhet rettet mot andre land enn USA.

- Tidlig på 1990-tallet gjorde vi nesten ingenting utenfor USA. Nå trekker vi 30 prosent av omsetningen vår utenfor USA, og vi har 30.000 medarbeidere i andre land.

Virksomheten i "utlandet" har også med den internasjonale talentjakten å gjøre.

- Vi har etablert tretten nye Bell Labs-sentre utenlands det siste året. Skal du tiltrekke talenter må du opptre aggressivt. Produktiviteten vår arbeider i vår favør. Selskaper som vokser raskt og som samtidig viser at de er opptatt av folk, får mer enn sin tilmålte del av nye talenter.

På Telecom 99 har Lucent kommet med flere utspill i tillegg til Softswitch-samarbeidet med NTT:

  • Selskapet har demonstrert samspill i multimediaoverføring mellom UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) på to forskjellige teknologiske standarder: bredbånds CDMA og IS-2000
  • Selskapet vil tilby tilbydere en samordnet meldingstjeneste under enhetlig kontrakt, basert på Microsoft Exchange
  • Selskapet har inngått en global kontrakt med Networks Telephony Corporation (NTC) om utstyr for tale over IP
  • Selskapet har kunngjort et vellykket eksperiment med overføring av data i 10 Gbps over en 1,6 kilometer lang fiberoptisk kabel av typen LazrSpeed.

Det siste eksperimentet med fiberoptisk kabel er oppsiktsvekkende. I mai viste Lucent for første gang at 10 Gbps kunne formidles over 300 meter, og denne lengden ble betraktet som en foreløpig øvre grense for den slags hastighet over fiber.

- Optikk er noe av det mest spennende vi arbeider med, var McGinns kommentar.

- I silisium gjelder Moores lov som viser at ytelsen dobles hvert halvannet år. Innen fiberoptikk har utviklingen de siste årene vært at ytelsen dobles hver niende måned.

McGinn er slett ikke alene om den siste observasjonen. Påstanden fremmes av samtlige fiberprodusentene.

Til toppen