Lucent taper så det suser

Utstyrsprodusenten Lucent sier opp inntil 20.000 av de ansattte etter en omsetningsnedgang på 21 prosent og nedskrivninger på kolossale 83 milliarder kroner.

Utstyrsprodusenten Lucent sier opp inntil 20.000 av de ansattte etter en omsetningsnedgang på 21 prosent og nedskrivninger på kolossale 83 milliarder kroner.

Tapene i andre kvartal var på 35 cent per aksje, ned med 58 cent fra samme kvartal i fjor, og atskillig verre enn forventningene i markedet målt etter snittall fra First Call.

Resultatet i Lucent påvirkes spesielt negativt av nedskrivninger som følge av kundefinansiering og avskrivninger på fordringer hos australske One.Tel. Salget er ned fra 21,7 milliarder dollar i fjorårets tilsvarende ni måneders periode til 16,1 milliarder dollar i årets første ni måneder (avvikende regnskapsår). Så langt i år har selskapet gått på et samlet tap på 7,3 milliarder dollar. I tilsvarende periode i fjor hadde selskapet et overskudd på 1,7 milliarder dollar.

Resepten som skrives ut er nye og massive oppsigelser i selskapet. Nå må ytterligere 15.000 til 20.000 ansatte slutte, i tillegg til nesten 30.000 som allerede er ute eller på vei ut.

Dermed er staben redusert med nesten 40 prosent fra vel 120.000 ansatte ved årsskiftet.

Samtidig foreslås å stryke utbytte og ta nye enorme nedskrivninger og restruktureringskostnader på mellom 7 milliarder og 9 milliarder dollar i selskapets fjerde kvartal.

Planen er å redusere de årlige kostnadene med 2 milliarder dollar. Disse nedskrivningene gjøres eventuelt under forbehold om at selskapets lånegivere da vil akseptere den nye balansen. Så langt i år har selskapet tatt nedskrivninger og restruktureringskostnader på 2,7 milliarder dollar. Utbyttestansen vil bety at selskapet sparer rundt 68 millioner dollar i utbetalinger per kvartal. Kanskje nødvendig, men neppe populært på Wall Street.

Selskapet varsler at gevinst først er mulig til neste år.

Til toppen