BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lucent taper så det suser

Utstyrsprodusenten Lucent sier opp inntil 20.000 av de ansattte etter en omsetningsnedgang på 21 prosent og nedskrivninger på kolossale 83 milliarder kroner.

Ole-Andreas Krohn og Frode Eriksen
24. juli 2001 - 14:58

Tapene i andre kvartal var på 35 cent per aksje, ned med 58 cent fra samme kvartal i fjor, og atskillig verre enn forventningene i markedet målt etter snittall fra First Call.

Resultatet i Lucent påvirkes spesielt negativt av nedskrivninger som følge av kundefinansiering og avskrivninger på fordringer hos australske One.Tel. Salget er ned fra 21,7 milliarder dollar i fjorårets tilsvarende ni måneders periode til 16,1 milliarder dollar i årets første ni måneder (avvikende regnskapsår). Så langt i år har selskapet gått på et samlet tap på 7,3 milliarder dollar. I tilsvarende periode i fjor hadde selskapet et overskudd på 1,7 milliarder dollar.

Resepten som skrives ut er nye og massive oppsigelser i selskapet. Nå må ytterligere 15.000 til 20.000 ansatte slutte, i tillegg til nesten 30.000 som allerede er ute eller på vei ut.

Dermed er staben redusert med nesten 40 prosent fra vel 120.000 ansatte ved årsskiftet.

Samtidig foreslås å stryke utbytte og ta nye enorme nedskrivninger og restruktureringskostnader på mellom 7 milliarder og 9 milliarder dollar i selskapets fjerde kvartal.

Planen er å redusere de årlige kostnadene med 2 milliarder dollar. Disse nedskrivningene gjøres eventuelt under forbehold om at selskapets lånegivere da vil akseptere den nye balansen. Så langt i år har selskapet tatt nedskrivninger og restruktureringskostnader på 2,7 milliarder dollar. Utbyttestansen vil bety at selskapet sparer rundt 68 millioner dollar i utbetalinger per kvartal. Kanskje nødvendig, men neppe populært på Wall Street.

Selskapet varsler at gevinst først er mulig til neste år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.