KARRIERE

Lucent vil fjerne 10.000 ansatte

Dramatikken i Lucent Technologies ser ikke ut til å ha noen ende. Nå tar selskapet restruktureringskostnader på fire milliarder dollar, og varsler nye omfattende jobbkutt.

14. okt. 2002 - 10:28

Lucent hadde 106.000 ansatte for to år siden. Ved utgangen av 2003 vil det bare være 35.000 igjen i selskapet som nå balanserer på en knivsegg for å berge livet. Foreløpig reddes Lucent av sin enorme kontantbeholdning, men heller ikke den varer evig når man til stadighet må bokføre restruktureringskostnader i milliardklassen.

Ifølge Wall Street Journal planlegger Lucent nå å kvitte seg med ytterligere 10.000 av sine ansatte, en operasjon som alene vil koste selskapet en milliard dollar i kontanter. I tillegg er selskapets pensjonsforpliktelser revaluert til å koste tre milliarder dollar mer enn tidligere beregnet, men dette vil ikke spise av selskapets kontanter. De fire milliardene kommer i tillegg til i alt 12,5 milliarder dollar som selskapet har tatt i restruktureringskostnader de siste fire årene, ifølge analysefirmaet Multex.

Lucent selv avviser at selskapet har likviditetsmessige problemer. Selskapet venter å ha to milliarder dollar på bok ved utgangen av fiskalåret som avsluttes i september 2003.

- Det er mer en nok til å sikre selskapet på vei til lønnsomhet, sier Lucent-topp Patricia Russo til Wall Street Journal. Hun vil imidlertid ikke kommentorer hvorvidt selskapet er til salgs eller ei.

Etterspørselen etter Lucents produkter i inneværende års fjerde fiskalkvartal, som endte i september, var ned 25 prosent sammenliknet med foregående kvartal. Selv om selskapets kostnadsreduksjoner bringer Lucent til et break-even-nivå på rundt 2,5 milliarder dollar per kvartal, sier analytikere til Wall Street Journal at de frykter at heller ikke de siste kostnadsreduksjonene er nok dersom etterspørselen skulle fortsette å synke inn i 2003 og 2004.

Lucents omsetning er nå nede på 1995- og 1996-nivå, da selskapet fremdeles var en del av AT&T, og telekom-boomen ennå ikke hadde kommet i gang. Da utgjorde det globale markedet for telekomutstyr cirka 100 milliarder dollar i året, mot 180 milliarder dollar i 2000.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.