Lucent vil fjerne 10.000 ansatte

Dramatikken i Lucent Technologies ser ikke ut til å ha noen ende. Nå tar selskapet restruktureringskostnader på fire milliarder dollar, og varsler nye omfattende jobbkutt.

Lucent hadde 106.000 ansatte for to år siden. Ved utgangen av 2003 vil det bare være 35.000 igjen i selskapet som nå balanserer på en knivsegg for å berge livet. Foreløpig reddes Lucent av sin enorme kontantbeholdning, men heller ikke den varer evig når man til stadighet må bokføre restruktureringskostnader i milliardklassen.

Ifølge Wall Street Journal planlegger Lucent nå å kvitte seg med ytterligere 10.000 av sine ansatte, en operasjon som alene vil koste selskapet en milliard dollar i kontanter. I tillegg er selskapets pensjonsforpliktelser revaluert til å koste tre milliarder dollar mer enn tidligere beregnet, men dette vil ikke spise av selskapets kontanter. De fire milliardene kommer i tillegg til i alt 12,5 milliarder dollar som selskapet har tatt i restruktureringskostnader de siste fire årene, ifølge analysefirmaet Multex.

Lucent selv avviser at selskapet har likviditetsmessige problemer. Selskapet venter å ha to milliarder dollar på bok ved utgangen av fiskalåret som avsluttes i september 2003.

- Det er mer en nok til å sikre selskapet på vei til lønnsomhet, sier Lucent-topp Patricia Russo til Wall Street Journal. Hun vil imidlertid ikke kommentorer hvorvidt selskapet er til salgs eller ei.

Etterspørselen etter Lucents produkter i inneværende års fjerde fiskalkvartal, som endte i september, var ned 25 prosent sammenliknet med foregående kvartal. Selv om selskapets kostnadsreduksjoner bringer Lucent til et break-even-nivå på rundt 2,5 milliarder dollar per kvartal, sier analytikere til Wall Street Journal at de frykter at heller ikke de siste kostnadsreduksjonene er nok dersom etterspørselen skulle fortsette å synke inn i 2003 og 2004.

Lucents omsetning er nå nede på 1995- og 1996-nivå, da selskapet fremdeles var en del av AT&T, og telekom-boomen ennå ikke hadde kommet i gang. Da utgjorde det globale markedet for telekomutstyr cirka 100 milliarder dollar i året, mot 180 milliarder dollar i 2000.

Til toppen