Lucent vurderer å skille ut milliardvirksomhet

Tidligere i år skuffet Lucent markedet med svakere tall enn ventet for første kvartal. Den tidligere børsyndlingen vurderer nå å skille ut mikroelektronikkdel i et eget selskap som fort kan bli verdt 50 milliarder dollar...

Telekomutstyrprodusenten Lucent Technologies Inc fortsetter sin søken etter en ny strategi som atter kan løfte selskapet til nye børshøyder. For tre måneder siden uttalte Lucent-sjef Richard McGinn at selskapet kom til å skille ut enkelte deler av virksomheten. Da reagerte Wall Street med å sende Lucent-aksjen opp 15 prosent, men siden har aksjen atter falt.

Nå ser det ut til at McGinn gjør alvor av planene om en splitting av virksomheten.

Ifølge Wall Street Journal vurderer Lucent å skille ut sin mikroelektronikkdel i et eget selskap. Grepet vil kunne skape et selskap som på sikt kan bli verdt 50 milliarder dollar, tror avisen.

Offisielle talsmenn i Lucent vil ikke kommentere spekulasjonene, som bidro til å løfte Lucent-aksjen med vel 3,75 dollar til ny notering 59,75 dollar på New York-børsen i går.

Ved å skille ut mikroelektronikk-virksomheten mener Lucent at det blir lettere å beholde sine nøkkelansatte samtidig som investorene beholder smilet om munnvikene.

- Lucent-ansatte som har ytret ønske om jobbskifte har fått beskjed om å "holde ut til en spinoff kommer", sier en kilde i selskapet til Wall Street Journal.

Mikroelektronikkbiten er et av Lucents raskest voksende virksomhetsområder. Denne delen av selskapet produserer integrerte kretser, trådløse brikker og optiske komponenter - deriblant lasere. Etterspørselen etter slikt utstyr er i generell sterk vekst ettersom telekomleverandørene hamstrer utstyr for å bygge trådløse systemer og optiske nettverk som kan overføre tale, video og data med stor hastighet.

Lucents mikroelektronikkavdeling selger for 5,4 milliarder dollar i året, det vil si at den står for omlag 18 prosent av selskapets samlede omsetning. Dersom virksomheten var et selvstendig selskap ville verdivurderingen vært på nærmere 50 milliarder dollar, hevder industrianalytikere Wall Street Journal har snakket med. Lucent-konsernet som sådan er i skrivende stund verdsatt til omlag 192 milliarder dollar.

Til toppen