Luftbåren mus basert på gyroer

Det amerikanske selskapet Gyration leverer en datamus som er helt uavhengig av underlaget.

Det amerikanske selskapet Gyration leverer en datamus som er helt uavhengig av underlaget.

Utviklingen av datamus har gått kraftig framover de siste årene. Trådløse, optiske mus betyr at du kan sitte lenger unna PC-en og er mindre avhengig av et jevnt underlag å bevege musen over. I tillegg har optiske mus få, om noen, bevegelige deler.

Det amerikanske selskapet Gyration lanserte i sommer en mus som i tillegg til å være trådløs og optisk, i tillegg er basert på gyroer. Dette betyr at du kan bruke den selv på steder der det ikke er noe underlag, den registrerer nemlig dine armbevegelser. Men den kan også brukes som en vanlig mus med optisk sensor. Selskapet mener dog at bruk i "friluft" kan hindre belastningsskader som bruk av vanlige mus har lett for å gi.

Musen Gyration nå leverer, finnes i to utgaver, hvor forskjellen først og fremst ligger i rekkevidden og den medfølgende programvaren. Den enkleste utgaven, Ultra Cordless Optical Mouse, har en rekkevidde på drøyt 7,5 meter, mens Professional-utgaven har en rekkevidde på over 30 meter. De fleste andre trådløse mus fungerer ikke bra på avstander større enn 2 meter fra mottakeren, noe som kan bli litt lite hvis PC-en for eksempel står i et annet rom enn bruker befinner seg i. Rekkevidden som er oppgitt avhenger nemlig ikke av fri sikt..

Musen, som leveres med oppladbare batterier, ladekrybbe og USB-grensesnitt, skal fungere greit med sammen med PC-er og Macintosh-maskiner uten behov for spesielle drivere. Veiledende pris i USA er 80 dollar for den vanlige utgaven, og 179 dollar for toppmodellen, som altså tilbyr bedre rekkevidde og inkluderer programvare for å lage effekter i presentasjoner.

Til toppen