BEDRIFTSTEKNOLOGI

Luftforsvaret vil ikke ha SAP

Luftforsvaret kan ha veltet en kjempekontrakt for SAP og stoppet deres offensiv mot offentlige sektor. Forsvars-ledelsen ønsker SAP, men Luftforsvaret sier til digi.no at de kan løse sine problemer med enklere løsning til noen titalls millioner kroner, for eksempel fra PC-Systemer.

Einar Ryvarden
11. feb. 1999 - 11:47
Krigen, tidligere omtalt i en rekke medier, dreier seg om valget en serie felles it-system for alle forsvargrenene og kontrakter på kanskje så mye som en milliard. Det danske forsvaret brukte nylig 730 millioner kroner på et SAP-prosjekt som ligner på det man planlegger i Norge. I tillegg dreier spillet seg også om stillinger og makt-fordeling internt i forsvaret og i databransjen.

I hastverket for å kjøpe en år 2000-løsning for Luftforsvaret er det mulig at Forsvaret bryter regelverket for offentlig anskaffelser. (Se egen sak i høyre marg)

Datakrigen i Forsvaret
Et økonomisystem i Luftforsvaret til noen titalls millioner har utløst full datakrig i forsvaret og truer med å velte SAPs felttog inn i offentlig sektor. Den etter hvert åpne krigen står mellom hæren, luftforsvaret og sjøforsvaret mot Forsvarets Overkommando (FO).

Saken er meget komplisert, dels på grunn av stor sprik i forklaringene mellom historien til de forskjellige aktørere, blant annet i uttalelser i Computerworld, Dagens Næringsliv og Finansavisen. Dette er hovedtrekkene, kartlagt gjennom samtaler med en rekke av aktørene:

Forsvarsdepartementet har pålagt Forsvarets Overkommando (FO) å spare penger og samle datasystemene sine. I dag har hver forsvarsgren sine systemer, både hjemmesnekret og innkjøpt fra Oracle, IFS, Agresso og Merkantildata. Sparekravet kommer midt opp i år 2000-arbeidet og etter at de tre forsvarsgrenene har anskaffet seg flere nye systemer for både regnskap, anskaffelse, vedlikehold, lager og personal.

På toppen skulle Forsvaret egentlig vært ferdig med tilpasning for statens nye økonomireglement, men har på grunnen av treghet fått en utsettelse helt til år 2003.

FO mener at bare amerikanske Oracle og tyske SAP kan levere komplette systemer som kan løse alle disse oppgavene. Men SAP er i utgangspunktet utestengt fra konkurranse - de mangler både tilpasning til økonomireglementet og en rammeavtale med Forvaltningstjenesten. Oracle ligger allerede godt an fordi selskapet allerede er en storleverandør til offentlig sektor og forsvaret.

Av disse årsakene rister hæren, sjøforsvaret og luftforsvaret rister alle hardt på hodet, noe som fikk FO til å utsette beslutningen. Som et kompromiss bestemte FO seg for at Luftforsvaret skulle ta i bruk SAP som nytt regnskapssystem - som en prøve-installasjon. Luftforsvaret bruker Merkantildatas gamle S-Pluss og oppdaget først i høst at systemet ikke takler nyttårsskifte.

Alt så bra ut for SAP - nå skulle de få sin første offentlige kunde og få gjort den nødvendige tilpasningen til økonomireglementet. Med Luftforsvaret i lomma skulle SAP kunne selge i det viktige offentlige markedet i fremtiden. Men i løpet av høsten sier Luftforsvaret nei.

Luftforsvaret har nemlig allerede kjøpt et logistikk-system fra svenske IFS.

- Vi ønsker å ta i bruk regnskapsmodulen til IFS fordi de to systemene skal kommunisere, sier Arne Skogstad, stabssjef i Luftforsvarets Forsyningskommand, til digi.no. Vi kunne også klart oss med en enkel pakke fra PC-Systemer eller Visma fordi vi bare har rundt et hundre aktive brukere. IFS har kan gi oss et system til en brøkdel av prisen for et SAP-system vil koste.

Bestemmer FO seg for SAP , må vi kaste IFS-løsningen og fire års arbeid, sier Skogstad. Med IFS klare Luftforsvaret seg med et budsjett på noen titalls millioner kroner, mener stabssjefen.

Først til neste uke skal FO, med stabssjef Eivind Hauger-Johannessen i spissen, ta den endelige beslutningen. Han er sjef med stor S - i et intervju med Dagens Næringsliv nylig sier han rett ut at det er han som skal tenke seg om og bestemme. Han var ikke tilgjengelig for kommentar.

Både Oracle og SAP er svært knappe i sine kommentarer. Thomas Langaard, administrerende direktør SAP Norge, forteller at på grunnen av alt oppstyret rundt saken vil han ikke uttale seg og referer alle spørsmål til Forsvaret. Heller ikke den vanligvis svært tilgjengelige markedssjef i Oracle Norge, Harald Løvvik, ønsker å kommentere situasjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.