BEDRIFTSTEKNOLOGI

Luftige planer fra Amazon

Vil levere pakker med flygende droner.

Amazon ser for seg å levere pakker med et såkalt oktokopter. Dronen ble vist frem på amerikansk TV i natt, men skal være mange år unna realisering.
Amazon ser for seg å levere pakker med et såkalt oktokopter. Dronen ble vist frem på amerikansk TV i natt, men skal være mange år unna realisering. Bilde: Amazon
2. des. 2013 - 08:35

Det minner mest av alt om science fiction. Amazon-toppsjef Jeff Bezos viste i natt norsk tid frem selskapets nye drone, som visstnok skal være i stand til å levere pakker hjem på døra di 30 minutter etter bestilling i nettbutikken.

I en velregissert og åpenbart nøye planlagt «avsløring» på tv-programmet 60 Minutes ble de luftige planene presentert for journalisten Charlie Rose.

– Å herregud! teaset en tilsynelatende sjokkert Rose i forkant av avsløringen, før seerne senere fikk vite hva selskapet faktisk har laget.

I selve innslaget som fulgte viste det seg å være et flygende, autonomt fartøy de har døpt «Prime Air».

Maskinen skal kunne levere pakker på opptil 2,3 kilogram i en omkrets på nærmere 16 kilometer fra Amazons distribusjonssentraler.

Bezos, som både i lederstil og kreativ kraft ofte er blitt sammenlignet med Apples-medgründer Steve Jobs, forklarte at rundt 86 prosent av alle pakkene de sender ut har en vekt som er mindre enn dette.

– Det vanskeligste er å sørge for all påliteligheten. Alle systemene du trenger for å kunne si ok, denne greia kan ikke lande på noens hode mens de rusler rundt i nabolaget, sa Jeff Bezos.

Han advarte imidlertid at planene er på et svært tidlig stadium, og at pakkedronen neppe er en realitet før om mange år.

Før det kan skje er selskapet nødt til å få tillatelse fra luftfartsmyndighetene, noe som kan vise seg å bli vanskelig. Bruk av sivile droner er definitivt i ferd med å bli en stor utfordring for samfunnet.

– Interessen for bruk av ubemannede flygende fartøy har eksplodert i takt med at prisene for slikt utstyr har falt kraftig de siste årene, bekreftet norske luftfartsmyndigheter nylig overfor digi.no.

Da hadde en Oslo-kvinne klaget til Datatilsynet etter å ha oppdaget det hun trodde var en Google-drone utenfor vinduet sitt i 10. etasje.

Se Amazon-dronen i aksjon

I en video publisert på Youtube viser de hvordan leveransene skal foregå, tilsynelatende leverer dronen en pakke til en ferdigplottet GPS-adresse, og helt uten at mottakeren kvitterer for mottaket.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.