Luftskip kan levere svensk bredbånd

Ved hjelp av luftskip skal svenske sikre hele landet bredbåndstilgang.

Ved hjelp av luftskip skal svenske sikre hele landet bredbåndstilgang.

Bredbånd via luftskip kan gi bredbåndstilgang over hele Sverige. Planen inkluderer 16 'zeppelinere', og vil gjøre bredbånd mye billigere å bygge ut enn man kan håpe på med fiberoptisk kabel, melder Computer Sweden.

Det er den svenske forsvarskonsulenten og radareksperten Gøran Almé som mener man bør se nærmere på muligheten for å basere bredbåndsutbyggingen på bakke-forankrede luftskip med store antenner.

Han sier at dette vil gjøre det rimelig å koble både husstander og firma til et slikt nettverk, samtidig som det vil åpne for mobil bredbåndstilkobling.

Almé er konsulent for forsvaret i et prosjekt hvor store bakkeforankrede luftskip brukes som plattformer for radarovervåkning og datakommunikasjon, og hans utspill kommer midt oppe i diskusjonen om hvem som skal bære kostnadene for bredbåndsutbygging i tynt befolkede områder i Sverige.

Zeppeliner-forslaget kan kombineres med eksisterende fiberoptiske nett eller bygges som et rent trådløst nettverk som når frem til døra selv i utkantsstrøk.

En annen fordel med luftskipene er mulighetene for super-rask mobil datakommunikasjon i områder der mobiloperatørene synes det er for dyrt å bygge ut tredje generasjons mobilnettverk UMTS, sier Gøran Almé.

Almé mener et nett av 16 luftskip i 1.000 meters høyde skulle klare å dekke landet fra nord til sør.

De luftskipene Almé snakker om er allerede i bruk på grensen mellom USA og Mexico, og det svenske forsvaret har besluttet å bygge ut et testnett av luftskip for radarovervåkning og datakommunikasjon på Gotland.

Almé antar at prisen per luftskip vil ligge på 15 millioner svenske kroner.

EU avsatte tidligere i år flere hundre millioner kroner for å vurdere bruken av såkalte flyvende basestasjoner i europa.

Les:


Svenske "sosser" går for nasjonalt bredbånd
Storkontrakt til KPNQwest
Nordmann skal lede Bredbandsbolaget
Samarbeid om bredbånds radiolinje
Microsoft vil tilby Internett per satellitt
Framfab-oppkjøp åpner for Bredbandsbolaget i Norge

Til toppen