Lukrative navnesalg

Hvor mye er et navn verdt? Minst 260.000 dollar. Trolig godt over én million dollar. I hvert fall dersom navnet er Drugs.com...

Hvor mye er et navn verdt? Minst 260.000 dollar. Trolig godt over én million dollar. I hvert fall dersom navnet er Drugs.com...

Det er Associated Press (AP) som forteller historien om den 21-årige nettgründeren Eric MacIver som nå blir nedringt av storaktører innen den farmasøytiske industrien som ønsker å kjøpe domenenavnet han eier ekslusive rettigheter til.

Onsdag ettermiddag var det høyeste registrerte budet 260.000 dollar, men flere store medisinprodusenter og ymse spekulanter, har uttrykt stor interesse for å være med på budrunden, som avsluttes fredag morgen.

- Det er vanskelig å stave Bausch & Lomb (produserer helseprodukter, red.anm.) men hvis de får Drugs.com vil det hjelpe dem betydelig i merkvarekrigen, sier MacIver i et telefonintervju med AP.

- Folkene i denne industrien tar årlig inn flere hundre millioner dollar. Dette er den eneste sjansen de vil få til å kapre navnet Drugs.com. Hvis jeg var i den farmasøytiske industrien, ville jeg vurdert det som et kupp å få kjøpt domenet for én million dollar, sier MacIver.

Talsmenn hos Greatdomains.com, en av to online-meglere som håndterer domene-auksjonen (den andre er Dotbroker.com), sier det er inngått konfidensielle avtaler som hindrer dem fra å offentliggjøre navnet på de som deltar i budrunden. De vil derfor heller ikke bekrefte hvorvidt nevnte Bausch & Lomb er blant domenejegerne.

Det er imidlertid på det rene at flere selskap har gjort det klart at de vil by over 260.000 dollar for navnet, og det vil ikke komme som noen overraskelse på "auksjonariusene" om budene passerer en million dollar - med god margin.

I mai ble for eksempel domenet Wallstreet.com solgt for en million dollar til et selskap i Venezuela, og i fjor punget verdens største PC-produsent, Compaq, ut med 3,35 millioner dollar for domenet AltaVista.com til sin søkemotor med samme navn. Nylig solgte forøvrig Compaq sin kontrollerende andel i søkemotoren til Internett-investeringsselskapet CMGI Inc.

MacIver kjøpte domenenavnet Drugs.com i mai i år fra Bonnie Neubeck - en kvinne som også tidligere har gjort seg bemerket med å selge domenenavn med god fortjeneste - enkelte har hun fått seksifrede dollar-beløp for. Sandline Productions, selskapet MacIver etablerte for halvannet år siden, planla å åpne medisinsalg over nettet, men vraket senere planene og bestemte seg derfor for å selge domenenavnet. Fortjenesten han nå får ved å selge Drugs.com videre, vil han pløye tilbake i Sandline, et selskap som i skrivende stund har fem ansatte og som driver med web-design og -programmering.

- Jeg akter ikke å pensjonere meg, sier 21-åringen. - Pengene skal benyttes til videre vekst for Sandline.

Til toppen